Terug naar overzicht

Los de onoplosbare sudoku op!

‘Dit was me nog nooit overkomen’, vertelt Huysmans, ‘Elke sudoku is namelijk op te lossen. Soms kost het wat doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk leidt het altijd tot één oplossing. Een collega van mij had ook geprobeerd om de sudoku in te vullen en strandde op precies hetzelfde punt. Dat kon onmogelijk toeval zijn.’

64 oplossingen

Zoals het een informaticadocent en fervent puzzelaar betaamt, had Huysmans het perfecte controlemiddel al op zijn computer staan: een door hem zelf geschreven sudoku-progamma. Huysmans kopieerde de Punt-puzzel en wat bleek? ‘Er waren 64 verschillende oplossingen. Er mag uiteraard maar één mogelijk oplossing zijn zodat je kunt beredeneren welk getal je waar moet invullen. Nu kon ik soms twee verschillende cijfers invullen.’

Dat juist Huysmans deze fout boven water tovert, is geen toeval. ‘Ik ben een echte puzzelfanaat. Vooral van cryptogrammen, maar ook van sudoku’s. Ik ben van oorsprong wiskundige, dus ik heb wel wat met getallen. Bovendien heeft het wel een link met informatica, want je moet logisch kunnen redeneren. Dat is precies wat computers doen.’

Ruiterpuzzel

De sudoku’s die maandelijks de achterkant van Punt sieren, zijn afkomstig van Ruiterpuzzel. Navraag bij het gerenommeerde puzzelbedrijf leert dat er om onduidelijke redenen een cijfer is weggevallen. In het middenlinkse vak ontbreekt het getal 5. Daardoor zijn er plotseling meerdere oplossingen mogelijk.

Punt biedt bij deze haar excuses aan voor het publiceren van een onoplosbare sudoku. Volgende maand kunnen enthousiaste puzzelfanaten hun hersenen weer pijnigen met een nieuw Japans meesterwerk. Om de pijn deze maand te verzachten, daagt Punt gedupeerde puzzelaars uit om alsnog de sudoku, ditmaal de juiste, op te lossen. Mail de oplossing door naar punt@avans.nl en win het boekje Hoe sms’t een Chinees?. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?