Terug naar overzicht

Mars ongezond? Neem dan een bloemkool

De aanwezige ondernemers voelen Maarten van den Broek, communicatie coördinator van Mars Nederland, stevig aan de tand. Zij krijgen op Avans in Den Bosch te horen hoe het bedrijf met duurzaamheid omgaat. En ze zijn niet allemaal onder de indruk. ‘Als marktleider moet je de eerste zijn die het pad van fair trade opgaat. Jullie zijn reactief’, klinkt uit de zaal. 

Fair trade

Van den Broek voert een sterke verdediging op. Hij vertelt hoe het bedrijf omgaat met cacaoboeren in Afrika. ‘We willen graag het logo van fair trade voeren, maar we hebben zoveel cacao nodig dat dat niet haalbaar is. Bovendien legt fair trade de focus op de beloning van de boeren, maar door extra geld te geven help je ze niet echt. Wij willen met projecten de sociale omstandigheden verbeteren, zoals de scholen en de natuur. Zo willen we de boeren ook minder afhankelijk maken van de cacao-oogst.’

 

Cacao schaarser

Ivoorkust is de grootste producent van cacao. ‘De productie in de derde wereld brengt vaak politieke onrust en ziektes met zich mee. Daardoor wordt cacao steeds schaarser. We hebben zelf dus belang bij een duurzame cacaoproductie’, stelt Van den Broek. Mars neemt jaarlijks 300.000 ton cacao af. Ter vergelijking: Verkade doet het met 4.000 ton.

 

Een bezoeker vraagt zich af hoe Mars aankijkt tegen het maatschappelijke vraagstuk van overgewicht. ‘Ons product wordt nooit gezond. Neem dan bloemkool. Wij willen het wel zo gezond mogelijk maken, door de transvetten en verzadigde vetten eruit te halen’, verklaart Van den Broek. ‘We brengen ook gezondere snacks op de markt, zoals Balisto met granen en fruit. Maar dat kopen de mensen nu eenmaal niet zo snel.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?