Terug naar overzicht

Na hoeveel keer schelden doe jij iets terug?

Wilders

Het thema van de Dag van de Filosofie is dit jaar vrijheid. Azghari: ‘Ik ga het daarom met mijn gast advocaat Gerard Spong hebben over de vrijheid van meningsuiting. Ik dacht: wie anders kun je op dit moment beter voor zo’n discussie uitnodigen als de man die Geert Wilders heeft aangeklaagd?’

Volgens de Avansdocent heeft Wilders de grenzen van de vrijheid van meningsuiting flink opgerekt. ‘Hij, maar ook mensen als Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, zagen en zien de vrijheid van meningsuiting als een recht tot beledigen. Bestaat er zo’n recht? En wat is het verschil tussen uitspraken van een privé of publiek figuur?’

‘Hirsi Ali is opgegroeid in een land waar geen vrijheid van meningsuiting is, terwijl mensen in het Westen daar al van kinds af aan mee leren omgaan.’ Volgens Azghari ging Hirsi Ali eenmaal in Nederland door het lint. ‘Vergelijk het met alcohol: jongeren uit strengere landen gaan helemaal los op vakantie in een land waar de leeftijdsgrens voor alcohol lager is. Iemand van niet-Westerse afkomst kan zich op dezelfde manier in Nederland aan onze vrijheid van meningsuiting “bezatten”.’

Incidenten

Azghari bespreekt met Spong aan de hand van concrete voorbeelden de juridische en wettelijke kaders rondom vrijheid van meningsuiting: ‘We hebben de afgelopen jaren allerlei incidenten in Nederland gehad: de wethouder en burgemeester die “kutmarokkanen” zeiden, de politieagent die het moest pikken om uitgescholden te worden op straat. Daar gaan we het over hebben.’

Vrijheid is in principe grenzeloos, vindt de docent sociale studies. ‘Maar toch… Hoe vaak kan ik jou een kankerwijf noemen voordat je flipt? Wat doe je dan? Incasseren en negeren? Terugschelden? Verbaal geweld doet soms meer pijn dan fysiek geweld. Willen wij in Nederland een samenleving waarin iedereen elkaar onbeperkt kan uitschelden voor rotte vis?’

Open einde

Azghari bewondert advocaat Spong, omdat die gekozen heeft voor de confrontatie met Wilders. ‘De discussie rondom vrijheid van meningsuiting speelt al jaren en er is veel over gezegd, maar het lijkt alsof we er niet uitkomen met z’n allen. Het is een discussie met een open einde. Misschien dat deze rechtszaak ons wat duidelijkheid brengt.’

Wie het debat met advocaat Gerard Spong niet wil missen moet op zaterdag 24 april in het Midi Theater in Tilburg zijn. Om 15.00 uur begint het gesprek tussen Spong en Azghari. [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Dag van de Filosofie in teken van vrijheid 18-03-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?