Terug naar overzicht

Numerus fixus voor CMD

Vorig jaar was de start van CMD in Den Bosch explosief te noemen. Maar liefst 170 studenten begonnen in september met de kersverse opleiding. ‘Het was een hele worsteling om zo een nieuwe opleiding in goede banen te leiden’, vertelt Roel Fiolet, directeur van de Academie voor Industrie & Informatica. ‘Dat moet je niet elk jaar willen doen.’

Kwaliteit garanderen

Daarom is besloten om komend schooljaar maximaal 130 studenten in te laten stromen. Fiolet: ‘Zo houd je het beheersbaar. Je kunt daarmee de kwaliteit van het onderwijs beter garanderen.’ Daarnaast kijkt Fiolet met een schuin oog naar het werkveld: ‘We hebben het over grote aantallen studenten waarvoor je een stage- of afstudeerplaats moet regelen. Je moet je bovendien afvragen of er genoeg werkgelegenheid is voor zoveel studenten.’

CMD is simpelweg populair onder studenten. Fiolet heeft er wel een verklaring voor: ‘ICT, wat al veel jongeren trekt, wordt gecombineerd met communicatie en creativiteit. Je krijgt te maken met dingen als internetvormgeving, multimediale reclames of pr-campagnes op websites. Dat spreekt veel jongeren aan.’

‘CMD geen cashcow’

In Breda worstelt CMD al enkele jaren met de numerus fixus. In 2005 kreeg de Raad van Bestuur veel kritiek te verduren toen zij besloot om de numerus fixus te schrappen. Met de woorden ‘CMD is geen cashcow’, nam opleidingshoofd Jurrienne Ossewold destijds zelfs ontslag. In het daaropvolgende jaar werd er opnieuw een grens ingesteld om die in 2007 weer af te schaffen. Per september keert de numerus fixus terug na een jaar van afwezigheid.

Het maximaal aantal beschikbare plaatsen blijkt geen overbodige luxe. In Den Bosch staat de teller van voorlopige aanmeldingen via Studielink namelijk al op 82. Vorig jaar rond deze tijd waren dat er pas 60. In Breda is er sprake van het omgekeerde. Daar hadden zich vorig jaar in week 14 al 104 studenten aangemeld, terwijl de opleiding het tot dusver moet doen met 89 potentiële studenten. [CT]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Jurrienne Ossewold verlaat opleiding: 'CMD is geen cash cow' 14-5-2005

Lawaaiprotest tegen opheffen numerus fixus 6-6-2005

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?