Terug naar overzicht

Student in de race voor Flying Doctors

‘Ik wil graag mijn twee passies, reizen en verpleegkunde, combineren’, vertelt Patricia Muilenburg. In september gaat ze daarom een cursus tropenverpleegkunde volgen, maar eerst hoopt Patricia dat ze in juli naar Kenia mag. ‘Dat zou een mooie kennismaking met het vak zijn.’

Idols

Ruim tweehonderd studenten schreven zich in voor deze wedstrijd. Nu zijn er nog 24 over, waarvan er in juli slechts tien naar Kenia mogen. Patricia doorstond de eerste ronde, die in een Idols-achtige setting werd gehouden. De jury was onder de indruk van haar ‘elevator pitch’, waarin ze enthousiast vertelde waarom ze naar Kenia wil.

Vrijwilligerswerk

In Kenia worden vooral projecten bezocht. Muilenburg: ‘We krijgen ook trainingen en workshops om jezelf te ontwikkelen. We gaan niet vaccineren of andere praktijkhandelingen verrichten. Twee weken is veel te kort om in een project mee te draaien.’

Patricia kan het weten. Twee jaar geleden deed ze twee maanden vrijwilligerswerk in een weeshuis in Mexico. ‘Het gaat vaak mis als je ergens een korte tijd bent en alle taken van de plaatselijke bevolking wil overnemen. Aan de ene kant help je ze vooruit, maar aan de andere kant creëer je ook een soort luiheid bij de bevolking. Het is nu eenmaal makkelijk als iemand anders je problemen oplost.’

Daarom heeft ze alle vertrouwen in het project van hulporganisatie AMREF Flying Doctors. ‘Zij willen de bevolking zoveel mogelijk zelf laten doen. Zo werden muskietennetten altijd ingevoerd vanuit Europa, maar Flying Doctors helpt de bevolking hun eigen bedrijfje in muskietennetten op te zetten.’

Selectie

Eerst moet Patricia nog geselecteerd worden. Ze moet hiervoor een aantal opdrachten vervullen, die vooral te maken hebben met het promoten van de Keniareis. Daarnaast gaat ze een creatief filmpje over haar interesses maken en schrijft ze een weblog.

Op 4 juni hoort ze of ze een maand later naar Kenia mag. ‘In mijn achterhoofd heb ik een noodplan voor als ik niet word uitgekozen; dan wil ik misschien een reis maken met de Transsiberië Expres. Maar daar wil ik nu nog niet teveel over nadenken. Ik ga helemaal voor Kenia.’ [ID]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?