Terug naar overzicht

Toneelstuk over docenten St. Joost

Rode verf

‘Als je voor een schilderij staat, vraag je je vaak af wat het betekent’, vertelt Van Rosmalen. ‘Kunst roept vragen op. Hoe krijgt de kunstenaar het bijvoorbeeld voor elkaar met rode verf mij een gevoel van opwinding te geven? Het toneelstuk Een Rosa Poëtica gaat over het vinden van deze betekenis in kunst.’

Een Rosa Poëtica gaat over vier kunstenaars die onderzoeken hoe ze een nieuwe tentoonstelling op poten kunnen zetten. In de vele discussies gaat het uiteindelijk over hun eigen leven en hun kunstwerken. Af en toe stappen de acteurs daarbij uit hun rol, vertelt Van Rosmalen: ‘De kunstenaars discussiëren bijvoorbeeld over Picasso. Plotseling stopt één van de acteurs met spelen om tegen het publiek te zeggen dat het helemaal niet klopt wat zijn karakter zegt.’

Duim

De vier kunstenaars waarmee Van Rosmalen in het theaterstuk op de proppen komt, heeft hij niet uit zijn duim gezogen. Iris Bouwmeester, Thomas Bakker en Simon Kentgens fungeren in het werkelijke leven als docent bij AKV|St. Joost. Samen met Arjan Janssen vormen ze het kunstenaarscollectief Een Rosa. Van Rosmalen: ‘Ze vroegen of ik iets over hun kunstwerken wilde schrijven. Maar dat had ik al zo vaak gedaan. Het leek me wel leuk om het in een toneelstuk te verwerken.’

Een Rosa Poëtica wordt uitgevoerd door toneelgroep Bloem van de Natie. Voorstellingen zijn er op dinsdag 27 april om 20.30 uur in het Bredase Podium Bloos en woensdag 28 april om 20.30 uur in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Een kaartje kost 7,50 euro. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?