Terug naar overzicht

Voetballer beter rolmodel dan leerkracht

‘Als een profvoetballer zegt dat hij gezond moet eten om op hoog niveau te kunnen voetballen, nemen kinderen dat over’, vertelt Pabodocent Piet van Meer. ‘Een succesvol voetballer is een goed rolmodel. Kinderen nemen eerder iets van hem aan dan van hun ouders of leerkracht.’

Voetbalomgeving

Vanaf september krijgen kinderen van 9 tot 14 jaar extra les in taal, rekenen en ICT. De locatie is het NAC-stadion in Breda. Van Meer: ‘Alle lessen hebben iets te maken met de voetbalomgeving waar ze de lessen in volgen. Bij rekenen tellen de leerlingen bijvoorbeeld alle stoeltjes die in het stadion staan. Of ze rekenen uit hoeveel frisdrank en eten er voor een bepaalde wedstrijd ingekocht moet worden.’

Het idee was al een succes in Engeland. Daar bleek dat kinderen extra gemotiveerd worden door leren in een voetbalomgeving: ‘De leerlingen tekenen een contract met een profvoetballer waarin doelstellingen staan die ze na tien weken les gehaald moeten hebben.’ Als ze die uiteindelijk volbrengen, krijgen ze een beloning. ‘Dan mogen ze bijvoorbeeld een training bijwonen of de aftrap van een wedstrijd verrichten.’

Studenten

De Pabo in Breda gaat helpen met het ontwikkelen en uitvoeren van de extra lessen. Daarom is Van Meer nu op zoek naar studenten die mee willen denken over de opzet van het programma. Voor hen wordt Playing for Succes een onderdeel van de studie. Van Meer: ‘Studenten kunnen dit als maatschappelijke activiteit doen voor een studiepunt.’

Vooralsnog wordt met één klas gestart op een doordeweekse middag. Die klas krijgt les van één gediplomeerde docent en twee of drie Pabostudenten. De voetballers lopen af en toe binnen. Het streven is om uiteindelijk drie klassen te vullen.

Van Meer verwacht genoeg geïnteresseerde Pabostudenten: ‘Er zijn ook veel vrouwelijke studenten die voetbal leuk vinden en in het weekend in het stadion zitten. Bovendien hoef je als docent geen voetbalkennis te hebben, maar moet je het wel leuk vinden om in een voetbalomgeving te verkeren.’ [ID]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?