Terug naar overzicht

‘Willen vrouwen dit doen dan?’

De Stichting Meidendag organiseerde woensdag een hele dag activiteiten voor meiden die in techniek geïnteresseerd zijn. Verschillende mannelijke studenten kijken hun ogen uit als ze twintig meiden zien klussen in een leslokaal van Avans in Tilburg. Houten planken worden over en weer gesjouwd met als doel een bankje in elkaar zetten. Decoupeerzagen, schroefmachines en rolmaten zijn druk in gebruik door de technische meiden.  

Meer vrouwelijk schoon
‘Wat gezellig hier op het damestoilet!’, zegt een vrouwelijke docent. ‘Normaal is hier nooit iemand.’ Door de mannelijke opleidingen op Avans Tilburg zijn de vrouwen ver te zoeken. Daar moet verandering in komen zegt meidendag gastspreker Laura Stevens. ‘Mijn missie is meer vrouwen in de bouw, slechts 1 procent is dat nu.’ Volgens Stevens heeft de bouw meer balans nodig en vrouwen moeten daarvoor gaan zorgen.  

Nadat het bankje in elkaar is gezet, wordt het tijd om met de bus richting Den Bosch te vertrekken om een bouwplaats te bezoeken. In de bus worden roze veiligheidsvestjes uitgedeeld zodat de meiden goed opvallen tussen de bouwvakkers. Eenmaal een helm op en schoenen met stalen neuzen aan kan de rondleiding beginnen. Fluitende bouwvakkers laten van zich horen en kijken eens goed om zich heen.  

Bouwvakkers met ontbloot bovenlijf
Wat zouden de bouwvakkers er van vinden als er meer vrouwen bij hun kwamen werken? ‘Wij vinden dat wel leuk! Maar ik zie het niet echt voor me, willen jullie dit doen dan?’ was de reactie van twee jonge kerels met ontbloot bovenlijf. ‘Wij zien dat wel zitten ja’, zegt tweedejaars Bouwtechnisch Bedrijfskundestudent Inge Janssen. ‘Ik was vroeger al fan van het computerspel The Sims. Eigen huizen bouwen en inrichten was echt mijn ding. Ik wil projectontwikkelaar worden.’ 

Derdejaars MBO Bouwkundestudent Hajer Bashir uit Leiden was altijd al bezig met klussen in huis. ‘Ik was vroeger al van de mannendingen. Na mijn MBO wil ik HBO bouwkunde gaan studeren. Deze meidendag is echt gezellig. Ik vind het leuk om andere meiden te leren kennen die dezelfde richting opgaan als ik, die zijn er tenslotte niet veel!’  

Vooroordelen
Dat er weinig vrouwen op de bouw werken is wel duidelijk. ‘Er moet echt iets aan gedaan worden’, zegt Daniella ten Berge van de Stichting Meidendag. ‘Ik ben zelf uitvoerder geweest op de bouw en daar liep ik tegen veel vooroordelen aan. Er kwam een klant langs op kantoor en hij begon tegen mijn medewerker te praten, omdat hij dacht dat hij de uitvoerder was. Maar dat was ik! Dat gebeurt heel vaak en dat wil ik niet tot mijn vijftigste meemaken. Daarom wil ik meer vrouwen in de bouw krijgen, zodat dat vooroordeel de wereld uitgeholpen wordt.’  

De meidendag wil meiden over de streep trekken om de bouw in te gaan. ‘Veel meiden hebben interesse in de bouw, maar haken uiteindelijk af om er iets mee te doen. Door deze praktijkdag hopen we de meiden nog enthousiaster te maken’, aldus Ten Berge. [NR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?