Terug naar overzicht

Eerst voetballen dan garnalen pellen

My game is beautiful
Vorige maand is de voormalig student Personeelsmanagement teruggekomen van zijn unieke trip. Met zijn project ‘My game is beautiful’ organiseert hij voetbalwedstrijden voor vrouwen in India. Vrouwenvoetbal biedt tegelijkertijd een platform om te praten over de ongelijke positie van de vrouw in India. Hier moedigen vrouwen elkaar aan om te gaan studeren of werken.  

Wat te bereiken?
In vier maanden tijd heeft hij samen met een Amerikaanse vriend twintig wedstrijden georganiseerd. ‘Het is een fantastische ervaring om de kinderen te zien spelen.’ Maar er zit meer achter dan alleen een beetje voetballen. Ze hebben dit project georganiseerd met drie doelen. Het demonstreren van voetbal voor vrouwen, omdat voetbal in Azië niet echt leeft. Daarnaast een samenwerkingsverband opzetten met sportorganisaties, zoals All India Football Federation. En als laatste de voetbalbekendheid vergroten in India. 

Het idee
Ruim twee jaar geleden vertrok Grimminck naar India om zich in te zetten tegen mensenhandel. Tijdens zijn werk daar zag hij dat voetbal bij vrouwen een kans biedt op een nieuw levenspatroon. ‘Je ziet in India geen vrouwen voetballen, dat doen alleen mannen. Maar ook vrouwen vinden het leuk om te spelen. Daarom ben ik dit project gestart.’  

Onderdrukking
Niet iedereen was blij met de voetbalwedstrijden. ‘Veel Indiase kinderen worden onderdrukt door de ouders. Zij zien de kinderen liever geld verdienen dan dat ze voor niks voetballen. Dus helaas kreeg niet iedereen de kans om mee te doen.’ Na het voetballen worden de kinderen weer hard aan het werk gezet. ‘Het is bizar om te zien dat die kinderen de volgende dag weer pal in de zon garnalen staan schoon te maken.’ 

Maar het project heeft goede resultaten opgeleverd. ‘We hebben er veel nieuwe connecties en werkpartners aan over gehouden. En er zijn ook nieuwe voetbaltalenten ontdekt!’ Nu hij weer terug is in Nederland houdt het voetballen niet zomaar op. De lokale organisaties in India zorgen ervoor dat er gevoetbald blijft worden. 

Vervolg project
Voordat Grimminck weer in Nederland aankwam is hij in Zürich geweest om steun te vragen bij de wereldvoetbalbond Fifa. Ze zitten nu samen aan tafel om het nieuwe voetbalproject ‘A goal for girls’ verder te ontwikkelen. Dat project borduurt voort op ‘My game is beautiful’. Het is de bedoeling dat er in 2014 minimaal tien organisaties zijn die meewerken en zorgen voor 2.500 voetballende kinderen. [NR] 

Zie ook het eerder verschenen artikel:

AAFM sponsort voetbalproject oud-student 17-12-2009

 

Bekijk hier het filmpje:

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?