Terug naar overzicht

Kamer brandveiliger, maar te duur

 

De Landelijks Studentenvakbond deed onderzoek naar de huurprijs van studentenkamers. Op de website checkjekamer.nl konden studenten allerlei vragen beantwoorden over hun ‘onzelfstandige’ woonruimte zonder eigen voordeur en huisnummer en met gedeelde voorzieningen als toilet, douche en keuken.

Rookmelders

De brandveiligheid houdt nog altijd te wensen over, maar de situatie gaat vooruit. In 2007 had een op de drie studenten geen rookmelder. Nu hangt bij 71 procent van de studenten ergens een rookmelder en bij 36 procent hangt er zelfs een rookmelder op elke verdieping. Alleen weet slechts één op de vijf studenten precies waar het blusmateriaal ligt en hoe je het moet gebruiken. De rest heeft geen brandslang in huis of weet niet waar die hangt.

Vorige week meldde de LSVb al dat twee op de drie studenten te veel huur betalen, als je het puntensysteem van de huurcommissie volgt. Die groep groeit: drie jaar geleden, toen het onderzoek voor het eerst werd gedaan, was de huur in veertig procent van de gevallen te hoog. Gemiddeld betalen studenten nu 65 euro meer dan het wettelijk toegestane maximumbedrag, wat neerkomt op jaarlijks 784 euro. Omgerekend is dat drie maanden extra huur.

Den Bosch

De hoogste huren blijken in Den Bosch te worden betaald (285 euro), maar daar zijn de kamers dan ook het grootst: gemiddeld 18,45 vierkante meter. Verrassend genoeg zijn de prijzen in Enschede en Hengelo (272 euro) even hoog als in Amsterdam, waar de kamers gemiddeld wat kleiner zijn. In Utrecht ligt de kamerhuur zelfs onder het gemiddelde.

Nijmegen komt het slechtst uit de test: driekwart van de studenten betaalt daar gemiddeld 78 euro te veel. Het enige pluspunt is dat de gemiddelde huurprijs (266 euro) wel onder het landelijke gemiddelde ligt. De ‘zeer actieve’ huurteams in Nijmegen zijn wellicht onvoldoende bekend onder studenten, veronderstelt de LSVb.

De gemiddelde huurprijs is in dit onderzoek bijna tachtig euro lager dan bij de website Kamernet, maar daar zijn de kamerprijzen inclusief gas, water en licht zijn. Waarom Enschede volgens Kamernet relatief zeer goedkoop is en in het eigen onderzoek juist heel duur, weet de LSVb niet. [HC/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?