Terug naar overzicht

Meerderheid wil basisbeurs behouden

‘De basisbeurs in het onderwijs blijft bestaan.’ Dat standpunt steunt 85 procent van alle Nederlanders, terwijl maar vijftien procent ertegen is. Aanhangers van de VVD zeggen het vaakst dat de basisbeurs mag verdwijnen, maar zelfs bij die partij wil 79 procent hem liever in stand houden.

 

Of de peiling hout snijdt? Veel mensen halen studiefinanciering en basisbeurs door elkaar. Zou de uitkomst hetzelfde zijn voor een stelling als: studenten moeten hun beurs later terugbetalen als ze genoeg verdienen.

 

Stemwijzer 

‘Ik denk het niet’, zegt SP’er Jasper van Dijk. ‘Volgens mij is de discussie intussen wel breed genoeg uitgemeten. De vraag naar de basisbeurs zit bijvoorbeeld ook in de Stemwijzer. Mensen begrijpen meteen dat je bedoelt: leenstelsel of basisbeurs.’

 

D66, PvdA en VVD willen de basisbeurs vervangen door een leenstelsel. GroenLinks kiest liever voor ‘academicibelasting’. Andere partijen zijn tegen, waaronder CDA, PVV en SP. Overigens wil het CDA wel het collegegeld verhogen. [BB/HOP]

 

Ben jij voor of tegen behouden van de basisbeurs? Wil je meer contacturen in het onderwijs? Pak de Punt11 die vandaag uitkomt en doe de Punt Stem Wijzer. Dan weet je welke partijen het beste aansluiten bij jouw ideeen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?