Terug naar overzicht

Drama treft Oranje Trophy

De Avansstudenten Nick en Dick kwamen twee dagen later dan de rest van de Oranje Trophy-karavaan aan bij Lake Malawi. Ze hadden al snel door dat er iets mis was. ‘Normaal heerst er veel herrie en iedereen heeft iets te vertellen. Maar dit was niet normaal,’ schrijft Dick op zijn blog. ‘De dood zorgt voor een dubbel gevoel.’

Zwemtocht

De 60-jarige Henk Wijts van Team Massif is twee dagen eerder verdronken in Lake Malawi. Samen met drie andere deelnemers was hij in het meer voor een zwemtocht. Na een half uur zwemmen riep Wijts om hulp. Enkele seconden later verdween hij onder water. De dichtstbijzijnde zwemmer trachtte hem nog te redden, maar kon hem nergens meer vinden.

Samen met lokale vissers en alle andere deelnemers werd er meteen een reddingsactie op touw gezet. Door het troebele water en de beperkte middelen bleef de actie zonder resultaat. Ook een duikactie leverde de volgende dag niets op. Twee dagen na het fatale ongeluk, spoelde het lichaam van Wijts aan op een strand, ongeveer 500 meter ten noorden van de verdrinkingsplek.

Rouwband

De overige leden van Team Massif zijn achtergebleven in Malawi. De rest van Oranje Trophy-deelnemers heeft haar tocht na een emotionele herdenkingsdienst vervolgd. Als nagedachtenis aan Wijts dragen ze allemaal een zwart met oranje rouwband. Daarnaast zijn er twee houtsnedes gemaakt, waarvan er eentje achterblijft in Malawi en de ander meereist naar eindbestemming Kaapstad. [CT]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Motorpech tijdens Oranje Trophy 26-4-2010

Oranjereis door Afrika bijna van start 1-4-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?