Terug naar overzicht

Interactieve boekenkast voor museum

Alle werken van studenten zijn in de expositie ‘Natural Interaction’ vereeuwigd. De expositie van de interactieve installaties, het resultaat van de samenwerking tussen Avans en het Bredase Graphic Design Museum, is op vrijdag 18 juni op Avans voor iedereen geopend.  

Gezichtsherkenning

De studenten hebben een interactieve toepassing ontwikkeld die gebruik maakt van ‘natural interaction’. Dat is een nieuwe vorm van interactie tussen mens en machine waarbij meerdere zintuigen worden aangesproken. De computer (toetsenbord en muis) wordt daarbij naar de achtergrond verdrongen. Voorbeelden zijn technologieën als gezichtsherkenning en multi-touch tafels.  

Het doel van de installaties is kinderen in aanraking te brengen met het thema Beeldtaal, dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek 2010. Zo is er bijvoorbeeld een interactieve boekenkast waarbij de kinderen door boeken te selecteren keuzes kunnen maken in een verhaal over lettertypes.  

Ook is er een installatie waarbij de relatie tussen woord en beeld wordt benadrukt. Op de zijden van een aantal kleine piramides staan symbolen, deze worden op een scherm omgezet in woorden. Door het schuiven of draaien aan de piramides kunnen kinderen hun eigen tekst maken.  

In museum en bibliotheek

Het Graphic Design Museum stelt hoge eisen aan de opdracht aangezien niet alleen interactiviteit een belangrijke rol speelt, maar vooral educatie en kennis van grafisch ontwerp en beeldtaal. Ook de Bibliotheek Breda is daarbij betrokken. Daar worden tijdens de Kinderboekenweek enkele studentenwerken geëxposeerd.  

Welke studentgroepen in het museum of de bibliotheek mogen exposeren, besluiten Petra Kwaadgras van het Graphic Design Museum en Astrid Segeren van de Bibliotheek Breda na de expositie van aanstaande vrijdag.

De expositie is op vrijdag 18 juni tussen 13.00 en 17.00 uur vrij toegankelijk aan de Lovensdijkstraat 63 in Breda. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?