Terug naar overzicht

Kwaliteit mbo’ers op hbo verbeteren

Mbo’ers kunnen bij Avans verkort een hbo-studie Informatica halen. In plaats van vier jaar kunnen zij in drie jaar een bachelordiploma halen. Zij krijgen vrijstelling voor het eerste halfjaar van de opleiding en een stage. Wel blijkt de uitval van deze groep vrij hoog te zijn: 32 procent. In februari is de eerste klas van 34 mbo-studenten gestart met een doorstroomprogramma van Avans om de stap naar het hbo kleiner te maken.

Kennis ophalen

‘Door ze te begeleiden en hun kennis op te halen, willen we een hogere kwaliteit studenten binnenhalen’, meldt docent Maurice van Haperen. ‘De uitval van mbo’ers is breed gezien hoog. Bij ons is het lager dan het landelijk gemiddelde, maar we willen graag verbeteren.’

De doorstroomklas krijgt les in programmeervakken, maar ook in presenteren en rapporten schrijven. Van Haperen: ‘Het is een kunst om een lesprogramma te maken dat voor studenten van alle ROC’s interessant is. Het ene ROC besteedt meer tijd aan een onderwerp dan het andere. Daar zit een verschil in niveau, wij proberen daarin een middenweg te vinden.’

Uitgevallen

Zestien leerlingen zijn inmiddels uitgevallen, maar negen van hen hebben zich al ingeschreven om komend schooljaar met een studie bij Avans te starten. Als afsluiting krijgen de studenten een toets. Resultaat van het programma is pas echt te zien in september 2011, dan is duidelijk of er daadwerkelijk minder uitval is onder mbo’ers bij de ICT-academie.

Avans heeft vanuit het netwerk met de mbo-instellingen een totaal schakelprogramma gemaakt: in het tweede jaar bezoekt Avans de ROC’s om voorlichting te geven. In het derde jaar komen de studenten voor een masterclass naar Avans. De vierdejaarsstudenten kunnen gebruik maken van het doorstroomprogramma. Door de extra voorlichting hoopt Avans dat de studenten een betere en bewustere keuze kunnen maken en dat de uitval omlaag wordt gebracht. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?