Terug naar overzicht

Moslims hard getroffen door leenstelsel?

Misschien gaan islamitische jongeren straks minder vaak naar het hoger onderwijs, opperen studentenbonden ISO en LSVb gisteren in de Telegraaf. ‘Wij weten het niet, maar de politieke partijen weten het ook niet’, licht LSVb-voorzitter Jasmijn Koets toe. ‘Het is schokkend dat politici zich blindstaren op bezuinigingen en niet meer over eventuele onvoorziene gevolgen na willen denken.’

Varkensvlees

‘Een onzinverhaal’, reageert Zeki Arslan van Forum, instituut voor multiculturele vraagstukken. ‘Het is een bizar argument. Er zal vast incidenteel een persoon zijn voor wie dit geldt, maar ik heb nog nooit zo iemand ontmoet. Dan moet het wel een echte fundamentalist zijn. Het is iets heel anders dan bijvoorbeeld geen varkensvlees eten. De andere argumenten van de studentenbonden zijn veel zinniger: jongeren uit arme gezinnen zullen misschien vaker aarzelen te gaan studeren als de basisbeurs wordt afgeschaft.’

‘Ik hoorde het vanmorgen op de radio en dacht: is dat echt zo?’, zegt Mehmet Cerit van interculturele stichting Cosmicus. ‘Op dit moment lenen ze allemaal al. Want de basisbeurs is niet genoeg. We hebben zo’n duizend leden en de afgelopen weken heb ik dat argument nog nooit gehoord. De helft is zelfs wel voor een leenstelsel, is mijn indruk.’

Krom argument

Ook een bestuurlijk actieve student met islamitische achtergrond, die liever anoniem wil blijven, noemt het argument ‘een beetje krom’. ‘Je kunt voor alles je geloof gebruiken. Ik zou dat persoonlijk niet doen, en de meeste andere islamitische studenten ook niet. Met alle respect voor hun geloof, het zou echt om een fractie van de hele groep gaan.’ [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?