Terug naar overzicht

Nederlands onderzoek krijgt veel EU-beurzen

De duizendste onderzoeksbeurs is gisteren plechtig uitgereikt aan een Duitse astmaonderzoeker. Maar feitelijk heeft de European Research Council al 1.069 beurzen toegekend aan onderzoekers uit de Europese Unie plus enkele omringende landen als Zwitserland, Noorwegen en Turkije.

Het waren 543 ‘starting grants’ van maximaal twee miljoen euro en 526 ‘advanced grants’ van maximaal 3,5 miljoen euro. Nederland verwierf 46 van de starting grants en 39 van de advanced grants.

Europese onderzoeksraad

In het verleden heeft Nederland vurig gepleit voor de oprichting van een Europese onderzoeksraad, die ongeveer zoals de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO te werk gaat: onderzoekers kunnen voorstellen indienen, waarna deskundigen van over de hele wereld hun oordeel geven en de beste uitgekozen worden.

In totaal verdeelt de ERC in vijf jaar tijd 7,5 miljard euro. In februari 2007 ging de onderzoeksraad van start. Aanvankelijk zou het budget veel hoger zijn, maar de armere lidstaten lagen dwars: die waren bang dat het geld vooral naar de rijke landen zou gaan. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?