Terug naar overzicht

Redelijke opkomst stembureaus Avans

Op de valreep

Tot iets na tweeën, de sluitingstijd, was het druk op het stembureau in Breda. Mensen wipten vlak na sluitingstijd nog even binnen om op de valreep hun stem uit te kunnen brengen. Dat leverde een totaal op van ongeveer 230 stemmen; het dubbele van het aantal stemmen tijdens de eerdere gemeenteraadsverkiezingen (115) en de Europese verkiezingen (100).

Eerstejaarsstudent Fysiotherapie Kim van den Oetelaar stemde, zoals veel vrouwen, op de eerste vrouw op de lijst van de partij van haar keuze. ‘Het is uiteindelijk de SP geworden. Ik heb verschillende stemwijzers gedaan, op internet en ook die van Punt, maar daar kwam steeds iets anders uit, dus heb ik nu maar gewoon mijn gevoel gevolgd.’

In de buurt

Bij het stembureau tegenover het Avansgebouw in Den Bosch zijn rond 15.00 uur 440 mensen binnengedruppeld om hun politieke favoriet aan te kruisen. ‘Het eerste uur hadden we alleen al tachtig stemmers gehad’, vertelt één van de medewerkers van het stembureau. ‘Dat waren waarschijnlijk vooral mensen die hier in de buurt wonen.’

Toch hebben ook genoeg stemgerechtigden van Avans een rood kruis gezet. ‘Vooral tussen half twaalf en twee kwamen er veel studenten stemmen’, aldus de medewerker. ‘Daar zaten trouwens veel mensen tussen die niet wisten dat ze hier niet mochten stemmen als ze niet in Den Bosch woonden. Er waren zelfs mensen die niet wisten dat ze een potlood moesten gebruiken.’ [CT/LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?