Terug naar overzicht

Sauna en zwembad bij kunstacademie

Het blijft niet bij een zwembad alleen. Naast het badje staat ook een heuse sauna, gemaakt in een busje. En hij werkt nog ook! ‘Het zijn echte Finse houtplankjes, ook bedoeld voor een sauna. Met bijpassende spotjes in het plafond’, vertelt Van Dalen over zijn mobiele wellness-centrum. ‘Er zit een houtkacheltje in, daar kun je wat eucalyptusolie op gieten.’ Op het dak van het busje hangt een stortbak: dat is de douche.  

Ecologisch protest

Handige jongen, die Van Dalen. Maar hoe verzint hij het? ‘Meestal zijn mijn werken een ecologisch protest. Maar dan bedoeld om op ludieke wijze de aandacht te trekken. Ik wil geen statement maken ofzo, er moet wel een twist in zitten. De één kijkt er heel serieus naar, de ander moet er verschrikkelijk om lachen.’ 

Hij gebruikt het beveiligingsbusje en het hek met prikkeldraad om de parkeerplaats heen om een contrast te maken met de luxe en vrijheid van een zwembad met sauna. Het werk blijft er staan tot en met de eindexpo van de kunststudenten begin juli. ‘Ik ben al gevraagd om daarna te exposeren bij het Solar-festival. Mijn droom is om achter de schermen bij Lowlands te kunnen staan, zodat een paar rocksterren in het bad gaan liggen.’ 

Rijdende plantenkas

Het is niet de enige dubieuze auto op de parkeerplaats. Van Dalen heeft nóg een auto totaal gestript en tot kunstwerk verheven. Een rijdende plantenkas is het nu. ‘Een vriend van me werkt bij een garage met sloopauto’s. Deze kon ik voor honderd euro kopen. Ik wilde hiervoor eigenlijk een Fiat Panda hebben, maar die was te duur.’ 

De aardbeien kleuren al mooi rood. Tot en met de eindexpo verzorgt Van Dalen de plantjes in zijn auto goed. ‘Er staan ook pompoenplanten, boontjes en tomaten in.’ De bedoeling is dat de auto met draaiende motor een ecosysteem in stand houdt. ‘Bijen worden met uitsterven bedreigd. Ik ga in de kas strontvliegen loslaten en trainen om bijengedrag te vertonen, dat ze op bloemen gaan zitten. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet werken, maar de vliegen zitten dan wel op de bloemen terwijl de motor draait en flink aan het vervuilen is.’ [EvG]


De expositie met eindexamenwerk van de Akademie voor Kunst & Vormgeving|St. Joost in Den Bosch en Breda is van 3 tot en met 7 juli.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?