Terug naar overzicht

St. Joost op mogelijk Brabant Paviljoen

Subsidie

Een kleine stuurgroep heeft 15.000 euro subsidie van de Mondriaan Stichting gekregen om dit plan tot in detail uit te werken en de haalbaarheid te onderzoeken. Het speciale Brabant Paviljoen zou moeten bestaan naast het Nederlandse paviljoen, dat elke editie al op de Biënnale van Venetië te vinden is.

‘Als het plan doorgaat, zullen kunstenaars die van belang zijn voor Brabant hun werk in het paviljoen gaan tentoonstellen’, zegt Esther de Vries van de onderzoeksgroep. ‘En als dé kunstacademie van Brabant zal St. Joost waarschijnlijk wel een goede leverancier van talenten zijn.'

BrabantStad

Het plan van een Brabant Paviljoen op de Biënnale van Venetië in 2011 staat niet helemaal op zichzelf. De aanleiding was dat ‘BrabantStad’ (een samenwerking van de Brabantse grote steden) in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa wil worden. In 2013 wordt bekend gemaakt wie deze eer krijgt. Een Brabant Paviljoen in Venetië in 2011 zou een mooie bijdrage aan de strijd om deze titel kunnen zijn.

De Vries: ‘Maar dit plan is verder een project op zich. Wij onderscheiden ons juist van andere BrabantStad-plannen door internationaal te gaan.' De onderzoeksgroep gaat nu uitzoeken hoeveel draagkracht er is voor dit plan, in welke vorm het gegoten moet worden en hoe het Brabant Paviljoen binnen het programma van de Biënnale past. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?