Terug naar overzicht

Tentamen tijdens wedstrijd Oranje

Behoorlijk wat studenten van Avans kunnen hun borst natmaken voor dit doemscenario. De eerste WK-wedstrijd van het Nederlands Elftal valt namelijk samen met de eerste dag van de komende tentamenperiode. Maandag 14 juni om half twee ’s middags zou zomaar een tijdstip voor een tentamen Bedrijfseconomie kunnen zijn.

Over hoofd gezien

Bij Roostering en Toetsorganisatie (RET) in Breda hebben ze daarom enkele weken terug een e-mail de deur uit gedaan, vertelt medewerker Dimphy de Vries: ‘We hebben alle academies getipt dat het Nederlands Elftal speelt. Zoiets wordt nog wel eens over het hoofd gezien, waardoor de academies het tentamen op het laatste moment alsnog willen verschuiven.’

Die administratieve nachtmerrie blijven de dames van RET in Breda dit jaar bespaard. Er is slechts één academie die haar tentamen op maandagmiddag heeft gepland: Sociale Studies Breda. ‘Maar dat zijn ook typische meidenopleidingen’, lacht De Vries. ‘Daar zul je niet veel studenten vinden die er wakker van liggen.’

Veelal mannen

In Den Bosch is er door de academies minder rekening gehouden met het eerste pouleduel van Oranje. Studenten van de Academie voor Sociale Studies, de Juridische Hogeschool en de Academie voor Industrie & Informatica (AI&I) zijn komende maandag de klos. Dat is vooral voor laatstgenoemde opvallend. Opleidingen als Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Informatica herbergen namelijk veelal mannen.

Interim adjunct-directeur bij AI&I, Martin Rodenburg, verbaast zich over alle ophef: ‘Als het nu om een finale of een halve finale ging… Maar kom op, dit is een eerste wedstrijd van Oranje. Een tentamen lijkt me toch heel wat belangrijker. En als studenten toch besluiten om niet te komen, is dat hun eigen verantwoordelijkheid.’

Bergen studenten

En dat studenten niet komen, is zeker een mogelijkheid. Dat hebben de voorgaande voetbaltoernooien Avans wel geleerd, volgens Dimphy de Vries: ‘Niet dat er ineens bergen studenten niet op komen draven. Maar er zijn altijd wel studenten die toch liever naar de wedstrijd kijken en tentamen later herkansen.’

Tilburgse studenten van Avans hoeven zich daar in ieder geval niet druk over te maken. Aan de Cobbenhagenlaan staan voor maandagmiddag toevalligerwijs helemaal geen tentamens ingeroosterd. [CT]

Punt12, die volgende week in de baak ligt, staat voor een groot gedeelte in het teken van het naderende WK voetbal in Zuid-Afrika.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?