Terug naar overzicht

‘Volgens mij ruik ik een brandlucht’

‘U dient het gebouw te verlaten via de daarvoor aangegeven nooduitgangen. Maak geen gebruik van liften’, meldt een vrouwenstem over de intercom. In de daaropvolgende tien minuten stromen studenten en medewerkers in kuddes naar buiten. Niemand stribbelt tegen, niemand ligt dwars. Al kiezen sommige uit automatisme toch nog voor de reguliere draaideuren.

Grote vlammen

Eenmaal buiten wordt iedereen door de bedrijfshulpverlening (bhv) op veilige afstand van het gebouw gedirigeerd. ‘Het is  te gevaarlijk om zo dicht bij het gebouw te staan, voor het geval er grote vlammen uitslaan’, legt één van de bhv’ers uit. Dat het hier om een oefening gaat, is niet bij iedereen bekend. ‘Misschien is er echt iets aan de hand’, fluistert een meisje tegen haar medestudenten. ‘Volgens mij ruik ik een brandlucht.’

‘Vooral voor veel studenten kwam deze oefening onverwachts’, vertelt Peter de Groot, het brein achter de ontruimingsoefening. ‘Daardoor kun je toch een beetje het effect van het moment peilen.’ Wat betreft de medewerking zit het wel goed. Vrijwel iedereen legt zich neer bij de verplichte pauze. De studenten ogen relax; de één steekt een sigaret op, een ander geniet van het zomerse weer.

Snel ontruimd

De Groot is na afloop dan ook een tevreden man: ‘Zo op het eerste gezicht ging het heel erg goed. Het gebouw was vrij snel ontruimd. Het is nu wachten op reacties van de mensen. Door zo’n oefening ontdek je namelijk altijd wel verbeterpunten. Al kunnen we er weinig aan doen dat een aantal studenten besluit om de bus te pakken.’

Omstreeks 14.15 uur schuifelt iedereen weer richting de nooddeuren tegenover de kantine om zich naar binnen te manoeuvreren. In totaal heeft de oefening niet meer dan een halfuur in beslag genomen. Meer foto's van de Bredase ontruimingsoefening vindt u op de facebook-pagina van Punt.[CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?