Terug naar overzicht

Avansdocent helpt bij blussen heidebrand

Naast zijn werk bij Avans is Bergman namelijk actief als Officier Veiligheidsregio bij Defensie. Oftewel, als in tijden van crisis de hulp van het leger nodig is in de regio Brabant-Zuidoost draaien ze zijn telefoonnummer. Dat is vrijdag om vier voor vier het geval. Terwijl Bergman op weg is om de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië te gaan kijken, gaat zijn pieper.

Adrenaline

‘Ik had al wel gehoord dat er op de Strabrechtse Heide een brand woedde, maar ik dacht dat die heel klein was. Daarom sloeg ik er geen acht op’, vertelt Bergman. ‘Maar als je dan krijgt te horen dat de inzet van het leger nodig is, is het wel spannend. Je weet ook niet wat je aantreft. Om het mooi te zeggen: De adrenaline giert op zo’n moment door je lichaam.’

Bergman meldt zich binnen een kwartier bij een crisisteam op de brandweerkazerne in Eindhoven en hoort hoe grootschalig de brand is. Aan hem de taak om te kijken wat Defensie kan bijdragen: ‘Ik fungeer als adviseur. Ik kijk welk materieel we bij het leger hebben en of het wel beschikbaar is. Daarna zorg ik ervoor dat al het benodigde materieel geregeld wordt.’

Crashtenders

Zo stuurt Bergman gedurende het weekend onder andere vier crashtenders (zie foto boven) en honderd militairen richting de Strabrechtse Heide. Daarna brengt hij met een fotocamera in de hand een bezoek aan de plek des onheil. ‘Het was een enorme kale vlakte van zwartgeblakerde grond’, beschrijft Bergman. ‘Alle paden waren kapot gereden door de brandweerwagens en de crashtenders.’

Op het nieuws krijg je hier volgens Bergman maar een klein gedeelte te zien: ‘Op zo’n dag zie je wat er achter de schermen allemaal moet worden geregeld. Het gaat niet alleen om brandweermannen en bluswater. Er moet ook voldoende brandstof zijn voor de wagens of eten en drinken voor alle mensen die aan het blussen zijn.’

Vrijwillige brandweer

‘Dit is precies het werk waar we onze studenten onder andere voor opleiden. We leren ze hoe hulpdiensten moeten samenwerken. Het zou dan ook goed kunnen dat dit ooit als casus terugkeert’, lacht Bergman. Al sluit hij niet uit dat sommige studenten alle hectiek al hebben meegemaakt. ‘Ik weet dat er een paar van hen bij de vrijwillige brandweer werken. Die moeten haast wel zijn opgeroepen.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?