Terug naar overzicht

Nieuwe cao voor hogescholen

Dat zijn de belangrijkste punten uit het principeakkoord dat de onderwijsbonden en de HBO-raad zojuist hebben gesloten. Als de leden hun goedkeuring geven, gaat de nieuwe cao op 1 augustus in. Hij loopt tot 1 februari 2012.

Bescheiden loonsverhoging

Vakbonden en werkgevers wijzen op de ‘financiële ongewisheden’ waar hogescholen mee te maken hebben. De loonsverhoging blijft daarom bescheiden: op een bruto maandsalaris van vierduizend euro krijgt een werknemer er zestien euro bruto bij.

De eenmalige uitkering van 460 euro is op basis van een voltijdbaan. Wie in deeltijd werkt, krijgt minder. Werknemers ontvangen het geld in oktober volgend jaar tegelijk met hun salaris.

Beleidsarme verlenging

De partijen noemen de nieuwe cao een ‘beleidsarme verlenging’ van de vorige. Er verandert niets aan de afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen en reiskostenvergoeding. Ook de regeling voor arbeidsongeschikte werknemers wordt voorlopig voortgezet.

De komende anderhalf jaar willen de partijen met elkaar nadenken over de ‘cao van de toekomst’. Die zal zoveel mogelijk moeten aansluiten op het onderwijs en onderzoeksbeleid van de hogeschool, schrijven ze. De partijen gaan onder meer praten over contractvormen, seniorenbeleid, bijscholing en thuiswerken. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?