Terug naar overzicht

Vuurdoop expertisecentrum duurzaamheid

Lectoren, docenten, academiedirecteuren en andere betrokkenen bij duurzaamheid waren voor het eerst allemaal bij elkaar om te netwerken en informatie uit te wisselen over wie waarmee bezig is.

Meerjarenbeleidsplan

‘Wie is het EDI? Dat zijn wij!’, trapte Peter Hollants, directeur van de Academie voor Bouw & Infra, de bijeenkomst af. ‘Duurzaamheid wordt in het nieuwe meerjarenbeleidsplan 2011-2014 nadrukkelijk genoemd, dat is positief. Maar het EDI draait niet alleen om onderzoek en onderwijs, het is ook: de Avansgebouwen en het personeelsbeleid duurzaam maken.’

‘Avans moet een groene hogeschool worden’, vervolgde Cally Bruschinski van het EDI. ‘In het nieuwe meerjarenbeleidsplan staat dat duurzaamheid in de toekomst in álle opleidingen verweven moet zijn. We willen niet alleen ergens een enkele minor, maar echt afstudeerders op duurzame onderwerpen. Ook promovendi kunnen zich melden!’

Lector Jan Venselaar vertelde over wat het lectoraat Duurzame Bedrijfsvoering doet sinds zijn oprichting in 2003. De focus ligt bij dit lectoraat op het midden- en kleinbedrijf. ‘Negentig procent van de bedrijven innoveert niet. Ze weten niet wát ze moeten doen om duurzamer te ondernemen en vooral: waarom? Wij kunnen helpen met het beantwoorden van deze vragen.’

Zonne-energie

Kenniskringlid van het lectoraat Duurzame Energie Marjo Stevens vertelde hoe dat lectoraat zijn pijlen helemaal heeft gericht op zonne-energie. ‘Wij komen om in de projectaanvragen, vanuit het EDI en vanuit het werkveld, over duurzame energie en nieuwe technologische ontwikkelingen. Wij vinden het belangrijk om vooral de studenten bij onderzoek te betrekken, om samen te werken met andere academies en om het regionaal belang in het oog te houden.’

Naast de praatjes was het gistermiddag vooral ook een kwestie van handen schudden en namen en werkzaamheden uitwisselen. Tijdens twee korte speeddate-sessies werden de aanwezigen in tweetallen bij elkaar gezet om over hun eigen rol bij duurzaamheid op Avans te praten.

Het EDI krijgt zo langzaam vorm en vindt zijn plek binnen Avans, met een harde kern van onder andere Cally Bruschinski en Esther van der Ham. Bruschinski: ‘We hebben nog niet alles helemaal op orde, zoals een eigen website en logo, maar we zijn klaar om naar buiten te treden.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?