Terug naar overzicht

‘Zeeland geeft mij inspiratie’

Je bent nu officieel ‘autonoom kunstenaar’. Wilde je altijd al iets met kunst doen?

‘Nee. Op de middelbare school deed ik wel wat schooltheater. Na de havo ben ik er een jaar tussenuit geweest om na te denken wat ik wilde. Enkele audities bij theateropleidingen deden mij beseffen dat dat het niet was. Toen ben ik de Zaterdagacademie van St. Joost gaan doen en dat beviel zo goed, dat ik me heb aangemeld voor de voltijdopleiding Beeldende Kunst.'

Jij vat beeldende kunst op in de breedste zin van het woord.

‘Ja, dat klopt. Ik heb in de loop van mijn studie ontdekt dat ik niet echt kan kiezen wat mijn favoriete genre is. Bepaalde perioden was ik alleen aan het schilderen, dan weer aan het beeldhouwen. Het liefste gebruik ik alles, alle technieken, of in ieder geval zoveel mogelijk. Het leuke aan beeldende kunst is dat je er alles in kunt verwerken. De grenzen tussen werk, hobby en vrije tijd verdwijnen.’

In jouw afstudeerwerk verwerkte je een video-opname van een tewaterlating van een boot. Is dat nog beeldende kunst?

‘Mijn eindproducten kun je kort samengevat installaties noemen. In mijn afstudeerwerk zitten zelfgemaakte foto’s en die video verwerkt. In mijn werk komt vaak Zeeland terug. Daar ben ik opgegroeid, vlakbij Burgh-Haamstede, dat was geweldig. Zeeland geeft mij tot op de dag van vandaag veel inspiratie: de ruimte, het water, de zee, de boten.’

Je bent afgestudeerd en je hebt een prestigieuze prijs gewonnen. Wat is de volgende stap?

‘Ik zou in de toekomst nog wel graag een master willen volgen, want ik denk dat ik daar veel baat bij zou hebben. Maar ik ga eerst een jaar aankijken wat er op mijn pad komt. Ik exposeer nu bij Pictura in Dordrecht en vanaf medio september in een kerk in Amsterdam. Dan zijn hele spannende momenten, waar hopelijk weer meer uit voortkomt.’

En die toekomstige master, ga je die ook weer volgen in Breda?

‘Nee, dat denk ik niet. Ik heb een fantastische tijd gehad in Breda en op St. Joost, maar ik ben toe aan een andere stad met andere gezichten. Ik verhuis binnenkort naar Haarlem. Ik hoop wel contact te houden met mijn studiegenoten, want we hebben elkaar altijd goed scherp kunnen houden over elkaars werk. Discussiëren met andere beeldend kunstenaars vind ik heel waardevol. Gelukkig heeft St. Joost een goed en actief alumnibeleid.’ [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Tijl Frijns wint Sint Joostpenning 2010 05-07-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?