Terug naar overzicht

Intieme vragen tijdens introductie

De introductie is dit jaar totaal anders dan anders voor de studenten. Geen kamp meer in Someren, maar gewoon op school je collega’s goed leren kennen. ‘Netwerken is enorm belangrijk. De studenten zetten vanaf maandag de eerste stap in hun carrière. Als ze nu goed beginnen met netwerken, dan hebben ze daar altijd plezier van en kennen ze meteen veel mensen’, legt docent Nicole Pas uit.

Persoonlijke zaken

Een kamp zat er niet meer in, met zoveel nieuwe aanmeldingen. Vorig jaar maakte de academie een groeispurt door van 550 naar 650 eerstejaars. ‘Dat zit er niet meer in. We zijn afgelopen week één dag naar de IJzeren man in Vught geweest. De rest van de introductie doen we hier op school. De gewone lessen beginnen ook, maar we geven de studenten ook opdrachten mee’, meldt Pas. 

Daarvoor heeft iedereen een vragenlijst ingevuld, met heel persoonlijke zaken als welk parfum ze dragen en wat de laatste film is die ze hebben gezien. ‘Ze krijgen een rondleiding door de school en hun klassenmentor laat zien hoe alles op Avans werkt, zoals het inloggen. Er is ook veel tijd om te kletsen met elkaar.’ Juist dat netwerken krijgt de nadruk. ‘Ze moeten van alles te weten komen over elkaar. En docenten laten in de les ook weleens een persoonlijk feitje vallen’, glimlacht Pas, die het spel zelf heeft bedacht. 

Netwerktest

Ook is er een groepsopdracht: met filmpjes en foto’s van stad en hogeschool moeten de nieuwelingen scholieren uit Groningen warm zien te maken voor een studie op Avans. De beproeving eindigt met een ‘netwerktest’ aan het einde van volgende week. ‘Dan hoop ik dat alle notitieboekjes al vol zijn gekrabbeld, zoals bij het tv-programma Wie is de Mol.’ De eerstejaars die het beste kunnen netwerken, krijgen een cadeaubon én je vindt ze terug met een interview op de website van Punt. [EvG]

Meer over introducties bij Avans lees je in het Puntdossier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?