Terug naar overzicht

Website LIC aangevallen

Vuiligheid

Vlak voor de zomervakantie was de site lic.avans.nl slachtoffer van een zogenoemde malware attack. ‘Als je de website rechtstreeks benaderde was er geen vuiltje aan de lucht, maar als je via Google of een andere zoekmachine LIC en Avans intypte, kwam je op een website met seksadvertenties’, vertelt Eric van Oevelen van het LIC.

Die sekssites vindt Van Oevelen nog niet eens het ergste. Want bij een andere variant kwam je op een website waarbij je een virusscanner kon installeren. Van Oevelen: ‘maar als je daar op zou klikken, zou je juist virussen en vuiligheid op je computer binnenhalen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

Nieuwe website

Uit veiligheidsoverwegingen besloot het LIC de website uit de lucht te halen. Wie nu lic.avans.nl intypt, komt op de website van Avans terecht. In overleg met de Diensteenheid ICT en Facilitaire Diensten (DIF) is besloten een compleet nieuwe site te bouwen, om te voorkomen dat de malware verder geen kwaad kan doen.

Van Oevelen: ‘We waren al een tijdje met een nieuwe site bezig, maar door die attack hebben we besloten die sneller online te krijgen.’ Alle content is al overgebracht, er wordt nu alleen nog gesleuteld aan het uiterlijk. De nieuwe website is zo eenvoudig mogelijk opgezet zodat deze in de toekomst niet weer slachtoffer wordt van een attack.

Tijdelijke oplossing

‘We hebben geluk gehad dat het in de zomervakantie gebeurde, een voor ons gunstige periode’, zegt Van Oevelen. ‘Ik heb er niet echt klachten over gehad, maar we vinden het wel heel erg vervelend voor onze gebruikers. Voordat de website uit de lucht ging, hadden we zo’n tienduizend bezoekers per maand.’

Die bezoekers kunnen binnen nu en twee weken weer terecht op de vernieuwde lic.avans.nl. Tot die tijd kunnen gebruikers via BlackBoard de databanken en de catalogus van Xplora bereiken, via het tabje Xplora rechtsbovenaan. [ID]  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?