Terug naar overzicht

24 uur fietsen op een racecircuit

Professionele teams

‘De meeste teams die meededen waren echt professioneel. Ze gebruikten oortjes om te communiceren en veel renners hadden dure fietsen.’ Derdejaarsstudent Adri de Nijs dacht dat er vooral veel amateurs zouden meedoen aan een estafetterit als Eneco 24 Hours Cycling. ‘Maar behalve ons groepje, heb ik eigenlijk geen amateur gezien.’ 

De estafetterit was dit weekend op het motorracecircuit in Zolder in België. Zaterdagmiddag begon de race om 16.00 uur en eindigde de dag erna op dezelfde tijd. In die 24 uur wisselden de vier renners uit het team van De Nijs elkaar af. ‘Je fietst één uur en hebt dan drie uur rust.’ Zo fietste De Nijs in zes uur tijd tweehonderd kilometer bij elkaar.

Het team van De Nijs reed uiteindelijk 192 rondjes. De Nijs: ‘Ons doel was om achthonderd kilometer te rijden. Een rondje is vier kilometer, dus we hadden tweehonderd rondjes moeten rijden om dat te behalen.’  Met die afstand eindigde het team in de middenmoot.

Zwaar

Het meedoen met een estafetterit vond De Nijs zwaar. ‘Je slaapt ’s nachts niet echt goed, omdat je binnen drie uur toch weer op de fiets moet zitten.’ Daarbij was het niveau ook erg hoog. ‘De goede renners reden soms wel 40 à 50 kilometer per uur. Het eerste uurtje kon ik goed meekomen. Daarna zoek je toch je eigen tempo op.’

Toch is de estafetterace De Nijs zeer goed bevallen. ‘Ik wil volgend jaar wedstrijden gaan fietsen. En dan wil ik ook zeker weer meedoen met 24 Hours Cycling.’ [ID]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?