Terug naar overzicht

Bossche decaan claimt wc’s

De toiletten bevinden zich aan het einde van de gang op de begane grond. Ze liggen naast de werkplekken van de decanen en tegenover het kantoor van de Diensteenheid voor Marketing, Communicatie en Studentzaken. “Deze toiletten zijn uitsluitend bestemd voor medewerkers”, staat er daarom op de poster. Studenten die naar de wc moeten, worden door het A4’tje doorverwezen naar de toiletten in de F-lob, tien meter verderop.

Ontzettend goor

Initiatiefnemer van de posters is Peer Trepels. De Bossche decaan probeert op deze manier twee wc’s schoon te houden: ‘De laatste jaren maken steeds meer studenten gebruik van deze toiletten. Op zich heb ik daar niet zo’n moeite mee. Maar het probleem is dat de wc’s sindsdien binnen de kortste keren ontzettend goor zijn.’

Volgens Trepels moeten we de oorzaak daarvan zoeken in de drukte in het Bossche schoolgebouw: ‘Er zijn de afgelopen jaren steeds meer studenten bijgekomen. Tegelijkertijd is het aantal wc’s niet meegegroeid. Daardoor komt er een druk op de voorzieningen. Je kunt het de studenten niet kwalijk nemen dat ze die wc gebruiken.’

Wc claimen

Toch fungeert de actie meer als ludiek protest dan als een serieuze poging om de toiletten tot medewerkerswc om te dopen. Trepels: ‘Deze actie kan natuurlijk principieel niet door de beugel. Ik weet ook wel dat het niet de bedoeling is dat iedereen zijn eigen wc gaat claimen. Maar als medewerker heb je nu eenmaal recht op fatsoenlijke facilitaire voorzieningen. Als we naar de wc moeten, kunnen we dat moeilijk uitstellen tot we thuis zijn.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?