Terug naar overzicht

Examencommissie laat steken vallen

Inzage

De zaak belandde gisterochtend bij het College van Beroep, de onafhankelijke rechtbank van Avans. De deeltijdstudent legde uit dat hij door een presentatie voor een ander vak te laat was voor de inzage en nog maar heel kort het tentamen kon bekijken.

‘Het tentamen werd uit mijn handen gegrist. Maar ik had al gezien dat er iets goed mis mee was: er was van alles in gekrast, aantallen punten waren steeds veranderd, het was een zooitje. Wat heeft die docent zitten doen tijdens het nakijken?’

De student kreeg het tentamen thuisgestuurd. Toen pas zag hij dat de puntentelling niet klopte en er zelfs een hele opgave, nummer 2, niet was nagekeken. Er stond tenminste niks in de kantlijn.

‘Is het niet gangbaar dat de docent dan 0 punten opschrijft, in plaats van niks?’, vroeg de voorzitter van het College van Beroep zich af. De examencommissie van de Academie voor Deeltijd (ADT) bleef het antwoord verschuldigd. ‘De docent kan zich niks meer herinneren. Het is heel vervelend allemaal.’

Zekere voor het onzekere

De examencommissie kan nu ‘niet meer objectief vaststellen’ dat die opgave 2 er niet thuis door de student zelf is tussengevoegd. ‘Wij beschuldigen de student nergens van’, zegt de voorzitter van de examencommissie. ‘Maar we moeten het zekere voor het onzekere nemen.’

Maar waarom stuurt de ADT originele tentamens naar de studenten thuis?, vraagt het College van Beroep zich af. ‘Waarom geen kopie sturen, of zelf een kopie op de academie houden? Nu staat de student machteloos.’

De student is wanhopig: ‘Zo ben ik gewoon niet. Ik wil gewoon een eerlijke beoordeling, want naar mijn idee heb ik dit tentamen gewoon redelijk gemaakt. Met het antwoordformulier ernaast kwam ik in mijn eigen telling tot 15 van de 25 punten. De tijd en energie die ik hier al ingestoken heb, vandaag ook weer vrij moeten regelen op mijn werk, die had ik allang kunnen steken in een herkansing. Maar als ik nu opgeef, denkt de opleiding straks écht dat ik heb gefraudeerd. Het is een principezaak geworden.’

Schikking

De examencommissie van ADT heeft aardig wat steken laten vallen, zo werd tijdens de zitting wel duidelijk. De tweede corrector is vreemd genoeg helemaal niet gehoord voor deze zaak en de student is tijdens de hele kwestie niet genoeg op zijn rechten gewezen.

Uiteindelijk heeft de examencommissie gisteravond besloten om een schikkingsvoorstel te doen aan de student. Gaat de student hiermee niet akkoord, dan moet het College van Beroep binnenkort alsnog een uitspraak doen. [LJ]

Het College van Beroep zoekt nog studentleden voor de locatie Breda. Heb je interesse, neem dan contact op met Marla van Overbeek, secretaris van het College van Beroep, tel. 076-5250901, email: mvb.vanoverbeek@avans.nl. Er is een faciliteitenregeling en het kost niet al te veel tijd.Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?