Terug naar overzicht

Slechte planning nekt student

Laatste week

De Bredase student gaat in beroep tegen de beslissing. Tijdens de zitting van het College van Beroep, de onafhankelijke rechtbank van Avans, vertelt hij over die week voor het tentamen van integraal rekenen. ‘Doordat mijn moeder in het ziekenhuis werd opgenomen, moest ik bijspringen op de boerderij om de dieren in leven te houden. Daarnaast moest ik nog stagelopen en daardoor had ik geen tijd om te leren.’

Maar waarom heeft de student het op de laatste week laten aankomen, wil de voorzitter van het College van Beroep weten. Het vak integraal rekenen is geen ‘studeervak’, je moet het begrijpen. ‘Als je het dan op de laatste week laat aankomen, heb je het niet goed gepland.’ Volgens de student is de laatste week ‘de meest productieve tijd om te leren en om alles op te frissen. En dan is het makkelijk als je daar ook de tijd voor hebt.’

Goed gevoel

‘In principe willen wij niemand het recht op een extra kans ontzeggen’, vindt de voorzitter van de examencommissie. Maar hij is vooral verbolgen dat de opname van de moeder van de student pas twee maanden na de tentamendatum gemeld werd. Daar had de student wel een verklaring voor: ‘Ik dacht: “Eerst maar eens kijken wat het wordt”. Ik had er een redelijk goed gevoel over.’

Toen bleek dat dat gevoel niet klopte en hij een 4,5 voor zijn tentamen had behaald, ging de student naar zijn studieloopbaanbegeleider. Die adviseerde hem naar de studentendecaan te gaan. ‘Ik kon niet eerder langskomen dan begin juni.’

Geringe voortgang

De voorzitter van de examencommissie geeft aan dat het bindend negatief studieadvies niet alleen gebaseerd is op die twee studiepunten die de student nog miste. In één jaar tijd haalde de student maar vier studiepunten; hij ging van 47 in het eerste jaar naar een totaal van 51 in het tweede jaar. ‘De studievoortgang is dus erg gering en daardoor zijn wij van mening dat de student zijn studie niet binnen een redelijke termijn gaat voltooien.’

Volgens de student komt dat doordat hij zijn stage een half jaar heeft opgeschoven, zodat hij zich volledig op zijn vakken kon concentreren. ‘Volgende week worden er dertig studiepunten bijgeschreven.’ Dat overtuigt de voorzitter van de examencommissie niet. ‘Die stage had al in juni afgerond moeten zijn. Bovendien had zijn stagebegeleider ook al twijfels of de stage wel van voldoende niveau is.’

De aanklacht is door het College van Beroep ongegrond verklaard. Het negatief bindend studieadvies blijft van kracht. [ID]   

Het College van Beroep zoekt nog studentleden voor de locaties in Breda, Tilburg en Den Bosch. Heb je interesse, neem dan contact op met Marla van Overbeek, secretaris van het College van Beroep, tel. 076-5250901, email: mvb.vanoverbeek@avans.nl. Er is een faciliteitenregeling en het kost niet al te veel tijd.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?