Terug naar overzicht

Studenten kunnen administratie uitbesteden

Twee Amsterdamse oud-studenten hebben een bedrijfje genaamd ‘DUOHulp’ opgezet, dat de correspondentie met de DUO van studenten overneemt of hun belastingzaken regelt.

Puinhoop

Is het dan zo’n puinhoop bij de DUO? ‘Ja’, zegt Bobby Bruins van DUOHulp. ‘Wij hebben veel problemen gehad met de toenmalige IB-Groep, bijvoorbeeld bij wisseling van studie. Destijds hebben we met succes een flink aantal bezwaarschriften geschreven.’

Paniek

Toen de oud-studentes rondvroegen of er behoefte was aan het uitbesteden van administratieve ‘rompslomp’ kregen ze veel positieve reacties. Sommige studenten vinden het wel makkelijk dat hun administratie wordt gedaan, ‘en anderen zijn zelfs compleet in paniek’, stelt Bruins. ‘Die hebben brieven over bijvoorbeeld de afbetaling van hun studieschuld telkens weggestopt, maar komen op een gegeven moment natuurlijk toch in de problemen.’

Studenten die DUOHulp machtigen om hun zaakjes te regelen betalen daar natuurlijk voor: 35 euro voor één klus, 75 euro voor een heel jaar.

Ouders machtigen

Een woordvoerder van de Dienst Uitvoering Onderwijs zegt desgevraagd dat het bureautje haar overbodig lijkt. Studenten kunnen hun zaken prima zelf regelen en met die lange wachttijden valt het ook wel mee: ‘Twee jaar geleden was het hier erg druk en kregen we veel klachten, maar tegenwoordig halen we de gestelde termijnen.’ Volgens DUO besteden studenten hun correspondentie wel vaker uit: ‘Het gebeurt regelmatig dat studenten hun ouders machtigen om hun zaken te regelen.’ [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?