Terug naar overzicht

‘Superstom dat student geen contact opnam’

De student klopt aan bij het College van Beroep, de onafhankelijke rechtbank van Avans. Hij wil verder met zijn studie, maar heeft een bindend negatief studieadvies gekregen omdat hij vier studiepunten mist.  

Hoge cijfers

De student legt uit dat hij in de derde periode van zijn eerste studiejaar is opgenomen in het ziekenhuis, vanwege complicaties met het medicijngebruik na zijn niertransplantatie. Tot dan toe heeft hij alle tentamens die hij gemaakt heeft met hoge cijfers gehaald, behalve de drie tentamens die nodig zijn om zijn propedeuse te behalen.

Door zijn opname in het ziekenhuis heeft hij die nooit kunnen herkansen. De gestelde termijn van twee jaar om zijn propedeuse te behalen, haalt hij daarom niet. ‘Toen ik weer thuis kwam en gezond was verklaard door de dokter, lag er een brief met een bindend negatief studieadvies.’

Kwijt

‘We zijn jou een jaar kwijt geweest. Ik hoor nu pas dat je het hele tweede jaar problemen met je gezondheid hebt gehad’, zegt de voorzitter van de examencommissie. ‘Je had het ons eerder moeten laten weten. We hebben een paar keer contact met je gezocht, maar niks gehoord.’

De student geeft aan dat hij dat achteraf gezien had moeten doen, maar ‘school bestond op dat moment niet. Ik was alleen maar met mijn gezondheid bezig.’ Nu hij zich goed voelt, wil hij weer aan de slag. ‘Ik heb totaal geen reden om te verwachten dat het volgend jaar weer misgaat. Mijn situatie is nu stabiel.’

Motivatie

De voorzitter van de examencommissie twijfelt niet aan de capaciteiten van de student, ‘maar je moet je wel afvragen of het realistisch is dat je met jouw gezondheid het beroep van ingenieur kunt uitoefenen.’  Dat is ook wat de voorzitter van het College van Beroep wil weten. ‘Kun je jezelf motiveren om weer te gaan studeren?’

De student verzekert dat het met die motivatie wel goed zit. ‘Ik sta al een paar jaar stil, nu wil ik weer vooruit.’ De voorzitter van het College van Beroep stelt daarom voor dat de student nogmaals om de tafel gaat zitten met de examencommissie. Daar is ook de voorzitter van de examencommissie het mee eens: ‘Ik vind het superstom dat je niet eerder contact hebt opgenomen met school. Gezondheid is voor ons altijd een reden om op een andere manier naar de zaken te kijken.’

Als de student binnen vier weken bewijsstukken van behandeling kan laat zien, kan gekeken worden hoe de studie verder vervolgd kan worden. Tot die tijd wordt de zaak aangehouden. [ID]

Het College van Beroep zoekt nog studentleden voor de locaties in Breda, Tilburg en Den Bosch. Heb je interesse, neem dan contact op met Marla van Overbeek, secretaris van het College van Beroep, tel. 076-5250901, email: mvb.vanoverbeek@avans.nl. Er is een faciliteitenregeling en het kost niet al te veel tijd.Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?