Terug naar overzicht

Van theezakje tot paard

Docent Jens Bappert glundert nog iedere keer als hij het paard in zijn werkkamer ziet staan. Verantwoordelijk voor het edele dier op wielen zijn Famke Driessen en Bo de Haan. De eerstejaarsstudenten International Business and Languages ronselde het kunstobject in een traditioneel studentenspel tijdens hun introductieweekend in Aken. Het doel van het spel? Probeer door middel van handelen een theezakje in te ruilen voor iets waardevols.

Serieus genomen

Om een zo waardevol object te regelen, laten de twee meiden hun vier groepsgenoten achter op het terras. ‘Wij konden als vrouwen onze charmes in de strijd gooien’, verklaart Bo. ‘Bovendien denk ik dat we minder serieus waren genomen als we ergens met zes studenten waren komen binnenvallen.’

Eerste pitstop is Hotel Mercure, waar de twee hun theezakje weten in te wisselen voor een wegwerpflesje met bodylotion. Famke: ‘Dat had natuurlijk nog steeds nauwelijks waarde, maar al wel iets meer dan een theezakje.’ Bij hun tweede adres hebben ze al een fles l’Oreal ter waarde van twintig euro te pakken.

Galajurk

‘Vervolgens zijn we een woonwijk in gegaan’, vervolgt Bo. ‘In de binnenstad hadden alle winkels al studenten aan de deur gehad. We zochten winkels waar nog niemand was geweest.’ Bij een stomerij is het wederom raak. Famke: ‘Daar hebben ze altijd wel kleding hangen die nooit is opgehaald. Dat was hier ook. We kregen voor onze fles l’Oreal een galajurk.’

De triomftocht eindigt uiteindelijk bij een kunstgalerie. De atelierhoudster is helemaal weg van de jurk. Ze is zelfs bereid om een kunstwerk van een collega af te staan in ruil voor de jurk. Famke: ‘Ik denk dat ze de jurk ook graag wilde hebben vanwege het verhaal dat erachter zat. Nu kan ze iedereen vertellen dat ze haar jurk heeft geruild tegen een paard.’

Opleidingspaard

Toen de twee studenten met hun eindresultaat kwamen aanzetten, was de rest van de studenten stomverbaasd. Net als hun docent Jens Bappert die het kunstwerk meteen omdoopte tot Opleidingspaard. Bo: ‘Het is een mooi voorbeeld van wat je kunt bereiken met handelen. Want in feite hebben we een theezakje omgeruild voor een paard.’

Famke kan het zelf ook nog moeilijk geloven: ‘Dat zoiets kan. Een theezakje dat niks waard is hebben we omgeruild voor een kunstwerk dat misschien wel honderd euro waard is. Dat het is gelukt, komt denk ik vooral door het verhaal dat achter iedere ruil zit. Dat verhaal is veel meer waard dan het product zelf.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?