Terug naar overzicht

‘We zaten voor filmopnames in Parijs’

De film gaat over het jongetje Keskenoate dat als vondeling terechtkomt in het fictieve Brabantse dorpje Stroombroek. Al op jonge leeftijd beklimt hij de bühne om toneel te spelen. Maar de bewoners van het dorp kunnen het niet waarderen en jagen Keskenoate het dorp uit. In het buitenland groeit hij vervolgens uit tot een succesvol acteur. Twintig jaar na zijn vlucht wordt hij plotseling gesmeekt om terug te keren naar Stroombroek.

Parijs en Maastricht

‘Maar eigenlijk gaat het verhaal over onze toneelclub in Middelbeers’, vertelt scriptschrijver Theo Kemps. ‘Toen wij 31 jaar geleden begonnen, werden onze maatschappijkritische toneelstukken absoluut niet geaccepteerd in het dorp. We zijn vervolgens met veel succes gaan optreden buiten Middelbeers om er later pas terug te keren.’

Behalve scriptschrijver kroop Kemps tijdens het grootschalige project ook in de huid van de oude Keskenoate. Bovendien nam hij een groot gedeelte van de regie op zich. Kemps: ‘Voor opnames hebben we zelfs vier nachtjes in Parijs geslapen. Tja, Keskenoate ging in de film naar het buitenland. Omdat we herkenbare plekken wilden, zijn we daarvoor naar Parijs en Maastricht geweest.’

60 uur beeldmateriaal

Het levert uiteindelijk maar liefst zestig uur aan beeldmateriaal op, waarvan zes uur bruikbaar is. Dat moest vervolgens worden gebracht tot een film van anderhalf uur. ‘Dat is niet gelukt’, lacht Kemps. ‘Uiteindelijk is het een film geworden van twee uur met in het midden een pauze.’

Er werden tienduizenden euro’s aan het project besteed, waarvan het leeuwendeel werd opgehoest dankzij subsidies. Daarnaast werkten er vijfhonderd mensen mee aan de film. Kemps: ‘De hele volleybalvereniging heeft bijvoorbeeld in de film gefigureerd. We hadden grimeusen, een rekwisietenclub en locatiebeheerders. En Peter van Gestel, een collega-docent bij AB&I, heeft enkele decors gebouwd, waaronder een complete kermis.’

Autoshowroom

Voor de première op 18 september hebben Kemps en co een autoshowroom in Middelbeers omgetoverd tot een bioscoop. In totaal komen er veertien voorstellingen. Met de kaartverkoop zit het volgens Kemps wel snor: ‘Er zijn al voorstellingen uitverkocht. We hebben in totaal 3400 kaartjes en daarvan zijn er nog maar iets van 700 over. Dus als collega’s willen komen kijken, moeten ze snel zijn!’

Meer informatie over de film en voor reserveren kunt u terecht op de website. [CT]

 

Trailer van In naam van de vader

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?