Terug naar overzicht

‘13.000 jongeren hebben gameverslaving’

Behalve voor logische potentiële cliënten als blinde mensen, mensen met een eetstoornis of ADHD’ers is er op de markt ook aandacht voor minder voor de hand liggende doelgroepen als hangjongeren, topsporters en tienermoeders. Ook de groep van Bert-Jan de Beijer werd opgezadeld met een minder vanzelfsprekende stoornis: Gameverslaving.

Vermoord

‘Het probleem was serieuzer dan we dachten’, vertelt Bert-Jan. ‘Vooral in Amerika zijn er heftige incidenten geweest.’ Hij wijst naar een laptop waarop enkele voorbeelden door het beeld glijden. Zo vermoordt een gameverslaafde Amerikaan zijn zeventien maanden oude dochter omdat ze zijn Xbox heeft laten vallen. En een 9-jarig jongetje springt zichzelf te pletter omdat hij denkt dat hij, net als in een computerspel, kan vliegen.

‘In Nederland is gameverslaving een opkomend probleem’, vertelt Bert-Jan. ‘Van alle scholieren uit de eerste twee klassen op de middelbare school is 3,2 procent gameverslaafd. Dan hebben we het over ongeveer dertienduizend jongeren.’ Bovenaan de lijst van meest verslavende computerspellen staan World of Warcraft en Call of Duty: Modern Warfare 2. Bert-Jan: ‘Het gaat vooral om de games waarin je zoveel mogelijk punten moet scoren.’

Downsyndroom

Een paar tafels verderop staat Miep van der Doelen. Samen met haar projectgroep heeft ze mensen met een verstandelijke beperking onder de loep genomen. ‘Veel mensen denken daarbij alleen aan het downsyndroom. Maar het gaat ook om mensen met bijvoorbeeld autisme, schizofrenie en ADHD.’

Om daar een voorbeeld van te geven, draait op een laptop de film ‘What’s Eating Gilbert Grape?’. In deze Hollywoodfilm kruipt Leonardo DiCaprio in de huid van een jongen met een verstandelijke beperking. ‘Dat speelt hij heel erg geloofwaardig’, zegt Miep. ‘Hij kreeg er niet voor niks een Oscarnominatie voor.’

Veel passie

Tussen de brochures op tafel trekt ze vervolgens een rapport vandaan. Onder de titel ‘Sociale Kaart’ heeft haar groep alle Nederlandse instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking onder elkaar gezet. ‘Hier in de buurt heb je bijvoorbeeld Cello in Rosmalen en MEE in Den Bosch. Daar zie ik mezelf best werken. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak heel veel passie. Ik vind het een uitdaging om daarmee aan de slag te gaan.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?