Terug naar overzicht

Eigen oordeel adviseurs voorop

Beleidsadviseurs bij gemeentes doen niet zomaar alles wat gezegd wordt. Ze moeten volgens Geul de ruimte krijgen om hun eigen oordeel te vormen, want ze hebben een innerlijke drang om lastige vraagstukken op te lossen evenals professionals in andere beroepsgroepen.

 

Leergierig en gemotiveerd

In het Brabants Dagblad stelde Geul over zijn onderzoek: ‘Wat opvalt is dat de topadviseurs onverbeterlijk leergierig zijn en echt van binnenuit gemotiveerd om iets op te lossen. Veel praten met collega’s helpt om een professionele beleidsambtenaar te worden.’ Volgens Geul hebben de adviseurs ruimte nodig en moeten ze die ook nemen. De gemeenteraad geeft hen vaak een kader mee, maar dat is zelden zo gedetailleerd dat er geen speelruimte meer is.  

Dankzij het onderzoek van Geul hebben gemeentes nu een profiel voor hun beleidsadviseurs. Geul sprak voor zijn onderzoek met zes adviseurs van de gemeentes Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond en de provincie Noord- Brabant. Het onderzoek leidde ook tot een boek, getiteld: ‘De kunst van het autorijden. Over beleidsadviseurs en andere professionals’. Het boek is afgelopen donderdag, op de dag van de rede, verschenen. [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?