Terug naar overzicht

‘Er zijn te weinig starterswoningen’

‘Jammer, weinig studenten op symposium Den Bosch Studentenstad. Prof's en bestuurders aan het woord..’, twitterde oud-Avansstudent en gemeenteraadslid Ufuk Kahya donderdagavond. Bestuurders van de gemeente en hogescholen, waaronder Avans-voorzitter Paul Rüpp, gingen op de Hogere Agrarische School in debat over de vraag of Den Bosch nu een echte studentenstad is.

Pappie en mammie

Om dat uit te vogelen had de Bossche studentenvereniging Animoso voor het debat studenten van Avans aan de tand gevoeld. ‘Uit onze enquête bleek dat de meeste studenten na de colleges het liefst zo snel mogelijk weer de trein naar pappie en mammie pakken’, aldus Animoso-voorzitter Annemieke Slaats.

Dat betekent volgens Slaats overigens niet dat ze niet in Den Bosch willen wonen: ‘Op kamers wonen wordt helemaal niet gepromoot door de stad of de hogeschool. En als studenten in Den Bosch willen wonen, weten ze niet zo goed waar ze terecht kunnen. De website van de gemeente heeft niet eens een aparte pagina voor studenten.’

Starterswoningen

Maar ook na je studententijd wordt het afgestudeerde studenten niet gemakkelijk gemaakt. Slaats: ‘Er zijn veel te weinig starterswoningen. Ze zijn bovendien vrij duur. Iemand die net werkt, kan zich dat vaak niet veroorloven.’ Bij huurwoningen stuiten studenten op andere problemen. ‘Zodra je hier in een studentenkamer gaat wonen, vervalt je inschrijftijd bij de woningcorporatie. Dat is in andere steden niet het geval.’

Volgens Slaats kan Den Bosch een voorbeeld nemen aan Tilburg. Daar werden onlangs twee wooncomplexen voor studenten gebouwd en er komt een Mensa waar studenten goedkoop kunnen eten. ‘Aan die beleidsnota heeft Den Bosch nota bene zelf meegeschreven, maar ondertussen is er in Den Bosch niks veranderd’, aldus Slaats.

Zichtbaarder

Wethouder Bert Pauli stelt dat Den Bosch haar maatregelen voor jongeren zichtbaarder moet maken. ‘Er zijn dancefeesten in de Brabanthallen. Dat doen we heus niet voor de oudere Bosschenaren’, zo meldt hij in het Brabants Dagblad. [EvG/CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?