Terug naar overzicht

‘Hoe ga ik hier ooit mijn weg vinden?’


Kennismaken met Avans

Sinds een paar jaar verzorgen de Academie voor Algemeen Financieel Management en de Academie voor Marketing en Business Management de K’nexweek voor mbo’ers. Ze spelen een economische situatie na met behulp van K’nex. Het doel: de scholieren kennis laten maken met Avans en mogelijke vervolgopleidingen.

Onder andere tweedejaarsstudenten Remco Staal (Accountancy) en Sandra van Burg (Bedrijfseconomie) begeleiden de mbo-leerlingen in het K’nexspel. ‘Ze zijn ingedeeld in vier verschillende groepen: de productleveranciers, de fabrikanten en de dealers. Van K’nex worden motoren gebouwd, onderling doen zij zaken. Eén van ons is de consument, waar het product uiteindelijk terecht komt. In alle categorieën is er een winnend team. De winnaar van het spel is degene die de meeste winst heeft gemaakt én een correcte boekhouding heeft.’

Realistisch

‘De prijzen van de grondstoffen, bijvoorbeeld een rood of een blauw K’nexstukje, staan vast’, vult Sandra aan. ‘De verschillende bedrijven kunnen marktonderzoeken kopen. Er is een bank, waar de bedrijven geld kunnen lenen, en er wordt druk onderhandeld.’ Het economische spel is dus behoorlijk realistisch. Een rijdende rechter (een docent) lost “juridische” conflicten op. Aan het einde van de dag moeten de bedrijfjes de helft van hun winst inleveren bij de fiscus. De helft? Remco: ‘Oké, het is niet helemaal zoals in het echt.’

De Avansstudenten vinden zo’n week een spel begeleiden een leuke afwisseling van de lesweken. Remco: ‘Ik vind het leuk om op deze manier mijn SLB-uren (studieloopbaanbegeleiding, red.) te verdienen. Het is gezellig, ik kan mensen helpen en dingen uitleggen. Voor college ga ik er soms even tussenuit. Relaxed, toch?’

Eerste indruk

Ook voor de scholieren is het een nuttige week. Mbo’er Monique Hop zit in het laatste jaar van haar opleiding Detailhandel op het Bredase Florijncollege. Ze wil graag in Breda blijven studeren, op Avans. ‘Ik twijfel nog tussen Bedrijfseconomie en Accountancy’, vertelt ze, terwijl ze zit te worstelen met de getallen in het boekhoudprogramma. ‘Hmm, misschien toch maar beter Bedrijfseconomie.’ Haar eerste indruk van Avans Breda? ‘Groot, héél groot. Hoe ga ik hier ooit mijn weg vinden?’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?