Terug naar overzicht

Oud-student wint Guggenheim-wedstrijd

De videokunstwedstrijd trok 23.358 inzendingen uit 91 landen. Het bekendmaken van de winnaars was vannacht (Nederlandse tijd) en werd live uitgezonden op YouTube, terwijl op hetzelfde moment de 25 winnende filmpjes werden geprojecteerd op de buitengevel van het Guggenheim Museum in New York.

Broodrooster

Evelien Lohbeck won met haar afstudeerwerk. In 2008 studeerde zij af aan de opleiding animatie van St. Joost in Breda. Tegenwoordig werkt zij bij het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) in Tilburg.

Het videokunstfilmpje waarmee Evelien won, heet Noteboek en het duurt bijna vijf minuten. Het laat zien hoe een notitieboek een laptop wordt, waarop op YouTube animatiefilmpjes getoond worden, waarin hetzelfde zwarte notitieboekje dan weer dienst doet als spiegeltje of scanner en dan weer als broodrooster.

Volgende generatie

De wedstrijd, YouTube Play. A Biennial of Creative Video, was bedoeld om op zoek te gaan naar de volgende generatie videokunstenaars. Het videokunstwerk van Evelien zal te zien zijn in het Guggenheim Museum in New York, maar ook in de zustermusea van Guggenheim in Berlijn, Bilbao en Venetië. [LJ]

Het winnende filmpje:

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?