Terug naar overzicht

In huid van Oost-Duitse stasi

‘Muisstil was het tijdens de voorstelling’, vertelt Reijmers van de Academie voor Management en Bestuur in Den Bosch. ‘Een vriend van mij vertelde later dat hij niet eens zijn benen over elkaar durfde te leggen, omdat hij bang was dat het teveel geluid zou maken. Iedereen zat helemaal in het verhaal. Zelfs mijn zus, die eigenlijk alleen van blijspelen houdt, was heel erg onder de indruk.’

Alles gegeven

De eenmalige uitvoering bij cultuurpodium Groene Engel in Oss maakte zo’n indruk dat een tweede voorstelling niet kon uitblijven. Reijmers: ‘We hadden voor dit stuk alles gegeven. Dan is het ontzettend jammer als we het maar een keer konden spelen. Daarom hebben de regisseurs geprobeerd of we de voorstelling ook in de Verkadefabriek konden spelen.’ En met succes. Eind november heeft de Bossche theaterzaal een plaatsje ingeruimd voor Das Leben der Anderen.

Het verhaal van de toneelversie is nagenoeg hetzelfde als dat van de Oscarwinnende film. Alleen zijn alle mannelijke personages omgeturnd tot vrouwelijke rollen. Het verhaal speelt zich af in de DDR en draait om twee zussen, een schrijfster en een actrice, die worden afgeluisterd door de inlichtingendienst Stasi. Het verhaal krijgt een onverwacht twist als de Stasi-agente tijdens het afluisteren langzaam sympathie kweekt voor de twee vrouwen die ze bespioneert.

Oost-Duitse spion

Reijmers kruipt tijdens de voorstelling in de huid van de Oost-Duitse spion Lotte Wiesler. Een pittige rol, zegt ze: ‘Ze maakt van alles mee, maar vooral van binnen. Ik heb nauwelijks tekst. Op een gegeven moment vraagt een Stasi-agent of ik nog loyaal ben. Ik antwoord “ja”, maar in dat ene woordje moet ik alles uitdrukken. Dat ik niet loyaal ben aan de Stasi, maar juist aan de vrouwen die ik afluister, aan mijn eigen gevoel, aan de waarheid.’

De ingetogen rol was voor Reijmers behoorlijk wennen: ‘Normaal gesproken ben ik heel theatraal. Ik speelde vroeger vaak blijspelen en dan had ik de lach vaak aan mijn kont hangen. Maar nu moest ik heel ingetogen spelen. Je kunt tijdens het afluisteren op het toneel niet plotseling theatraal gaan bewegen. Het is een enorme uitdaging om zo’n rol te spelen.’

Verkadefabriek

Het leven van de anderen van theaterschool T’eXpierement staat dinsdag 30 november op de rol in de Verkadefabriek in Den Bosch. Een kaartje voor het toneelstuk kost 7,50 euro en kan hier online worden besteld. [CT]

Het leven van de anderen:

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?