Terug naar overzicht

Nepdiploma gekocht op Marktplaats

Afgelopen voorjaar schreef de vrouw zich in bij de Rijkuniversiteit Groningen. Die waarschuwde de politie omdat de datum op het vwo-diploma van de vrouw niet overeenkwam met die op haar cijferlijst.

Muziekdocent

De vrouw bekende tegenover de politie ook nog een diploma voor muziekdocent te hebben gekocht. De politie heeft de valse diploma’s in beslag genomen en tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Hogescholen en universiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor de controle van authenticiteit van diploma’s die potentiële studenten meesturen met hun inschrijving. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) controleert alleen de diploma’s van studenten die zich inschrijven voor een ‘lotingstudie’ of wanneer een student een buitenlands diploma wil laten erkennen.

Nationaal diplomaregister

De dienst werkt aan een nationaal diplomaregister, dat vanaf 1 januari 2012 beschikbaar zal zijn en fraude moet tegengaan. In dat register wordt van alle scholieren en studenten bijgehouden welke Nederlandse erkende diploma’s zij hebben behaald. Instellingen en werkgevers kunnen straks met toestemming van de kandidaat controleren of diens diploma’s authentiek zijn, door een uittreksel van het register aan te vragen.

Onderwijsinstellingen die twijfels hebben over de echtheid van een diploma kunnen daarvoor soms al bij DUO terecht. De dienst heeft volgens de woordvoerder van veel soorten diploma’s al kennis en gegevens in huis om de authenticiteit te kunnen beoordelen.

Marktplaats

Overigens worden er op dit moment geen diploma’s aangeboden op Marktplaats.nl. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?