Terug naar overzicht

Nieuwbouw krijgt 1.500 werkplekken

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst over de nieuwbouw in Den Bosch liet projectleider Paul Merks gisteren aan een handvol studenten en medewerkers zien wat er komend kalenderjaar allemaal gaat gebeuren. Zo zijn de eerste palen van de verlengde C-gang al de grond in. De glazen uitbreiding (zie foto) moet in september 2011 klaar zijn. Een dikke maand later kan ook de vernieuwde D-gang in gebruik worden genomen.

 

Met Xplora verbonden

In de aanbouw van gang C komen 352 werkplekken voor studenten en zes grote instructielokalen. In lob D; die op de eerste, tweede en derde verdieping verbonden is met Xplora; komen vijftien studio’s voor projectgroepen. Daarnaast is er ruimte voor maar liefst 575 studentenwerkplekken. ‘Iedere stoel heeft daarbij zijn eigen stopcontact,’ vult Paul Merks aan. ‘Overal moet een student met zijn notebook kunnen werken.’

Ten slotte wordt de T-hal volledig verbouwd. Behalve aparte werkplaatsen voor bijvoorbeeld studenten Bouwkunde, Communication and Multimedia Design en Advanced Business Creation komt er middenin de hal een zogenoemd open leercentrum. Verdeeld over twee verdiepingen kunnen hier 565 studenten terecht met hun laptop.

Ook kritiek

Onder de aanwezige medewerkers klinkt behalve bewondering ook kritiek. De vernieuwde C- en D-gang moeten uiteindelijk de noodgebouwen in de tuin vervangen. Toch herbergen die meer leslokalen dan de nieuwbouw. ‘Avans zal inderdaad oplossingen moeten bedenken om straks minder instructielokalen nodig te hebben,’ geeft Merks toe.

Iemand vraagt zich bovendien af of er uiteindelijk wel genoeg ruimte is om alle studenten kwijt te kunnen. Merks: ‘Als Avans Den Bosch zo hard doorgroeit als het laatste jaar, is het niet voldoende. In de nieuwbouw kunnen we het huidige aantal van 9.200 studenten kwijt. Maar de komende jaren neemt het aantal potentiële studenten in de regio af met 15 procent. Dat we zo hard blijven groeien is dus niet waarschijnlijk. De studentenaantallen zullen eerder dalen.’

Website

Speciaal om medewerkers en studenten in te lichten, is er een website over de nieuwbouw in het leven geroepen: nieuwbouw.avans.nl. Vragen en opmerkingen kun je mailen naar nieuwbouw@avans.nl. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?