Terug naar overzicht

Studentonderneming te groot voor Avans

Eigen lab

Mahmoud studeerde in 2007 af op Chemie in Breda. Met de steun van Avans Starterslift zette hij na zijn afstuderen het bedrijf AM Coatings op, een research en development bedrijf op het gebied van antibacteriële coatings. Twee dagen per week begeleidt Mahmoud nu studenten. In ruil daarvoor kan hij vrij gebruik maken van een lab van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM).

‘Maar die ruimte is niet meer voldoende’, vertelt Mahmoud. ‘Ik heb eigenlijk maar één hoekje van het forensisch lab ter beschikking. AM Coatings groeit. Daarom verhuizen we per 1 januari naar Ede en dan kan ik mensen aan gaan nemen; nu heb ik alleen stagiairs van Avans. Daar trekken we in bij het bedrijf NIZO Food. Voortaan hebben we een compleet eigen lab.’

Prijzen

Mahmoud ontving al diverse startersprijzen voor zijn bedrijf. Voor de naamsbekendheid is dat goed, maar ook om geld in het laatje te brengen dat hij dan weer kan investeren. ‘Nu zijn we weer genomineerd voor de LiveWIRE Young Business Award, voor technische innovatieve ondernemers. We zitten bij de laatste twintig. De hoofdprijs is 10.000 euro en de publiciteit is enorm.’

AM Coatings begint nu echt te lopen. Mahmoud: ‘We kunnen de volgende stappen gaan nemen. Binnenkort richt ik officieel een bv op. We krijgen subsidie en er zijn diverse investeerders die geld in AM Coatings willen stoppen. Bovendien is er nu een deal met een verffabrikant. Begin volgend jaar komt er een muurverf op de markt die onze antibacteriële beschermlaag heeft.’

Muurverf

Deze muurverf is de eerste échte praktische toepassing van de door Mahmoud ontwikkelde technologie. Ziekenhuizen, huisartsen, verzorgingstehuizen, maar ook bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven kunnen de muurverf vanaf begin 2011 dus aanschaffen. ‘De hygiëne in deze instellingen zal er enorm door toenemen.’

Zolang de verf op de muren zit, is de antibacteriële werking van kracht: de coating van AM Coatings is dodelijk voor allerlei bacteriën, bijvoorbeeld ook de ziekenhuisbacterie MRSA, die een aantal weken geleden nog huishield in het Bredase Amphiaziekenhuis. Mahmoud: ‘Bedenk eens wat zo’n uitbraak van MRSA een ziekenhuis kost, bijvoorbeeld door het moeten sluiten van operatiekamers. Voorkomen is beter dan genezen.’

Internationaal

AM Coatings wil in de toekomst ook internationaal gaan. ‘Voorlopig is de Nederlandse markt onze focus, maar ik heb ook al de eerste gesprekken gevoerd met een Belgische en een Duitse verffabrikant. Onze coating kan echt het verschil maken in de gezondheidszorg.’ [LJ]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Avansondernemer wint eerste Startersprijs 03-11-2008

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?