Terug naar overzicht

Terpstra haalt bezem door Inholland

Zijn salaris zal exact hetzelfde zijn als bij de HBO-raad: 150.000 euro per jaar. ‘Hij krijgt geen auto, geen televisie in de auto en ook geen chauffeur erbij’, onderstreept zijn woordvoerder.

Terpstra wil bij Inholland zo snel mogelijk de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en het vertrouwen herstellen. De afspraak is dat hij hooguit één jaar blijft en dan weer opstapt.

Bestuursleden vertrekken

De andere twee bestuursleden van Inholland zullen vertrekken. Daarover spreken zij nu in het bijzijn van advocaten met de raad van toezicht. Pas geleden had de raad van toezicht nog een brief aan de medewerkers gestuurd waarin het volle vertrouwen in de huidige bestuursleden werd uitgesproken.

De raad van toezicht van Inholland wil ook zijn eigen functioneren tegen het licht houden. Een extern bureau zal advies uitbrengen over het ‘gewenste profiel’ van de raad. In de loop van 2011 zullen de adviezen worden opgevolgd.

Tijdelijke voorzitter

Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht zal tijdelijk het voorzitterschap van de HBO-raad op zich nemen. Zij was de vice-voorzitter van het bestuur. Maar een voorzitter van een hogeschool mag eigenlijk niet tegelijkertijd voorzitter van de HBO-raad zijn, zegt een woordvoerder van de HBO-raad. Er moet dus een opvolger voor Terpstra gevonden worden.

Inholland belandde in een bestuurscrisis toen bleek dat bij de opleiding media & entertainment management te gemakkelijk diploma’s waren verstrekt. Vorige maand stapte Geert Dales op als bestuursvoorzitter vanwege ‘een verschil van inzicht over de bestuursstijl’ met zijn medebestuurders. Momenteel doet de onderwijsinspectie onderzoek naar declaraties en financiële onregelmatigheden bij Inholland. 

Orde op zaken stellen

Staatssecretaris Zijlstra vindt de overstap goed nieuws: ‘Ik vertrouw erop dat Terpstra snel orde op zaken stelt, want Inholland is te lang negatief in het nieuws geweest. Het onderwijs moet weer centraal staan. De studenten en docenten van Inholland verdienen een goede leiding, zonder allerlei gedoe.’ [BB/HOP]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Terpstra naar Inholland 22-11-2010

Kamer ruikt 'beerput' Inholland 19-11-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?