Terug naar overzicht

Verwarring over plannen langstudeerders

Geldt de regeling alleen voor bachelor-opleidingen of ook voor masterstudies? De medewerker van Anne-Wil Lucas (VVD) houdt het op het laatste. Trage studenten mogen in beide studiefasen een jaar uitlopen, daarna gaan ze een hoger collegegeld betalen. ‘Het zijn losse diploma’s.’

3.000 euro extra collegegeld

Maar LSVb-voorzitter Sander Breur weerspreekt dit: ‘Dan heeft de VVD niet goed met OCW gecommuniceerd. Wij hebben zwart op wit dat studenten maar één keer een jaar mogen uitlopen.’ Daarna krijgen ze niet nog eens een jaar respijt. Wie dan vertraging oploopt moet meteen 3.000 euro extra collegegeld betalen.

Volgens de LSVb gaat de maatregel op 1 september 2011 in. Het voornemen om zogenaamde ‘langstudeerders’ ook hun ov-studentenkaart af te nemen wordt naar verwachting een jaar later ingevoerd, net als het afschaffen van de basisbeurs voor de master.

Inlezen

De nieuwe CDA-woordvoerder voor het hoger onderwijs, Sander de Rouwe, laat weten zich nog aan het inlezen te zijn en niet te kunnen reageren. Universiteitenvereniging VSNU geeft aan op de hoogte te zijn van de onduidelijkheden rondom de nominaal+1 regeling, maar wacht een notitie van het ministerie af. De woordvoerder van het ministerie van onderwijs kon evenmin duidelijkheid geven en zegt dat de wetsvoorstellen moeten worden afgewacht. [MdV/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

65.000 handtekeningen tegen kabinet

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?