Terug naar overzicht

Vijftienduizend studentenwoningen erbij

Momenteel nemen de studentenhuisvesters ongeveer een kwart van de studentenwoningen voor hun rekening. Volgens de berekeningen van het kenniscentrum studentenhuisvesting (Kences) zijn de komende vijf jaar zestigduizend extra studentenkamers nodig. De studentenhuisvesters willen ook daarvan ‘in elk geval een kwart’ voor hun rekening nemen, vertelt Vincent Buitenhuis van Kences. ‘En als de particuliere markt het laat zitten, moeten wij misschien zelfs meer bieden.’

Projecten

Maar op dit moment staan er niet genoeg projecten in de planning om die vijftienduizend studentwoningen te realiseren. Buitenhuis: ‘We hebben geld voor maar vijfduizend eenheden, we hebben plannen voor nog eens vijfduizend en voor die laatste vijfduizend ligt er nog helemaal niets.’

Toch denken de studentenhuisvesters de vijftienduizend woningen te kunnen bouwen. Daarvoor moeten wel de bouwregels versoepeld worden en moeten er meer goedkope bouwlocaties beschikbaar komen. Belangrijk is verder dat ook bewoners van onzelfstandige eenheden in aanmerking komen voor huurtoeslag. Tijdelijke woningen zouden bovendien voor bijvoorbeeld vijftien jaar moeten worden neergezet, in plaats van de gebruikelijke vijf jaa. ‘Dan kunnen de kosten over een langere periode worden terugverdiend’, legt Buitenhuis uit.

Praktische afspraken

‘In deze tijd vragen wij niet om een pot met geld. Dat willen we wel, maar we snappen ook wel dat dat er niet inzit. We hopen nu met praktische afspraken toch veel extra studentenwoningen te kunnen bouwen’, aldus Buitenhuis.

De Asva studentenunie, belangenbehartiger van Amsterdamse studenten, vindt de plannen vooralsnog ‘niet realistisch’. In een persbericht zegt voorzitter Lodewijk Berkhout dat de gemeente Amsterdam vooral plannen voor tijdelijke oplossingen heeft. ‘Over vijf jaar zijn we terug bij af. Het is dweilen met de kraan open.’

De partijen gaan eind dit jaar met elkaar om de tafel en hopen begin volgend jaar met hun plan naar minister Donner van Volkshuisvesting te kunnen. ‘Want zonder steun van het rijk gaat het niet lukken’, zegt Buitenhuis. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?