Terug naar overzicht

De persoonlijkheid van 2010 volgens Avans

Laten we met de eerste categorie beginnen. Persoonlijkheid van het jaar klinkt misschien wat vaag. We waren in feite op zoek naar de persoon die zich in 2010 het meest op de kaart heeft gezet. Voor drie mensen was dit reden om zonder gene hun eigen naam in te typen. Geen van drie reikte overigens tot de top drie.

Klopjacht

De eerste plaats is met 18 procent van de stemmen een prooi voor één van de twee niet-Nederlanders in de lijst: Julian Assange. Zijn koppositie heeft hij hoogstwaarschijnlijk te danken aan de klopjacht die er op hem werd gemaakt nadat zijn website Wikileaks een bult Amerikaanse overheidsdocumenten op internet slingerde.

Daarnaast zorgden de Tweede Kamer-verkiezingen van dit jaar ervoor dat twee politici zich in de top 5 wisten te nestelen. De nieuwbakken premier Mark Rutte staat op plaats twee met 15 procent van de stemmen, Wilders moet het doen met 13 procent en een vierde stek. Tussen de heren politici in staat een andere bewoner van de Residentiestad: Jokertje. Deze cult-Hagenees uit de hitserie Oh, oh Cherso deed het daarmee een stuk beter dan zijn vrouwelijke equivalent Barbie (9e, 2 procent).

Topvrouw

Als alleen medewerkers het voor het zeggen hadden gehad, bestond de top 3 uit Mark Rutte, Julian Assange en Lady Gaga. Met laatstgenoemde meldt zich toch nog een vrouw aan de top. Voor de rest was 2010 toch vooral het jaar van de mannen. Daar konden ook Carice van Houten (8e, 5 procent) en Barbie weinig aan veranderen.

Zelfmoord

2010 was ook het jaar waarin verscheidene BN’ers hun laatste adem uitbliezen. Vooral de zelfmoord van acteur Antonie Kamerling kwam als een complete verrassing. 37 procent van de studenten en medewerkers van Avans vinkte zijn naam aan op de vraag welke dit jaar overleden BN’er ze het meest zullen missen.

Ook de dood van schrijver Harry Mulisch en het overlijden van voormalig Israël-correspondent Connie Mus maakten indruk. Ze kregen respectievelijk 15 en 8 procent van de stemmen. De mogelijkheid om zelf een antwoord in te vullen, leverde nog een opvallende naam op: Miep Gies. Gies werd bekend doordat ze Anne Frank en haar familie hielp onderduiken in het Achterhuis. Ze overleed in januari op 100-jarige leeftijd. [CT]

De complete uitslag:

Wie is de persoonlijkheid van 2010?

1. Julian Assange: 18 procent

2. Mark Rutte: 15 procent

3. Jokertje: 13 procent

4. Geert Wilders: 13 procent

5. Bert van Marwijk: 9 procent

6. Ben Saunders: 9 procent

7. Lady Gaga: 7 procent

8. Carice van Houten: 5 procent

9. Barbie: 3 procent

10. Yo & Wes: 2 procent

11. Zichzelf: 1 procent

 

Welke in 2010 overleden BN’er ga je het meest missen?

1. Antonie Kamerling: 37 procent

2. Harry Mulisch: 16 procent

3. Connie Mus: 9 procent

4. Appie Baantjer: 7 procent

5. Sugar Lee Hooper: 7 procent

6. Anton Geesink: 6 procent

7. Jean Nelissen: 5 procent

8. Geen/Niemand: 4 procent

9. Nel Veerkamp: 4 procent

10. Hans van Mierlo: 3 procent

11. Corneille: 1 procent

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Het sportmoment van 2010 volgens Avans 21-12-2010

Het nieuwsfeit van 2010 volgens Avans 20-12-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?