Terug naar overzicht

Het nieuwsfeit van 2010 volgens Avans

Het valt niet mee om het opmerkelijkste nieuwsfeit van 2010 te kiezen. De verdeeldheid is in ieder geval groot. Uiteindelijk is de meest recente gebeurtenis onder de tien antwoordmogelijkheden bovenaan geëindigd. Ongeveer 19 procent van de mensen heeft gekozen voor het nieuws rond WikiLeaks, dat in november vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse overheid op internet slingerde.

Vliegramp

18 procent van de geënquêteerden kiest als nieuwsfeit voor de vliegramp bij Tripoli. Op 12 mei kwamen 102 inzittenden, onder wie 70 Nederlanders, om het leven. Het 9-jarige jongetje Ruben uit Tilburg was de enige die de crash overleefde. Met 14 procent van de stemmen is er een gedeelde derde plaats voor de 33 mijnwerkers die tussen augustus en oktober 67 dagen vastzaten onder de grond in Chili.

Ook de aswolken, die in april het complete vliegverkeer in Europa platlegde, eisen een derde plaats op. De overlast die werd veroorzaakt door de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan krijgt 14 procent van de stemmen. Het drama rond de Loveparade in Duisburg completeert de top vijf. Tien procent van de mensen kiest voor dit Duitse dancefeest waar in juli in totaal 21 doden vielen.

Misbruik

Enkele mensen hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om zelf iets in te vullen. Zo kiezen twee mensen als opmerkelijkste nieuwsfeit van 2010 voor het misbruik binnen de katholieke kerk. Daarnaast worden de overstroming in Pakistan en de harde uitspraken van de burgemeester van Zaltbommel over overvallers beiden een keer ingevuld. [CT]

De complete uitslag:

Wat is het opmerkelijkste nieuwsfeit van 2010?

19 procent Wikileaks lekt documenten Amerikaanse ambassades

18 procent Tilburgs jongentje overleeft vliegramp Tripoli

14 procent 33 mijnwerkers vast in Chileense mijn

14 procent Vliegverkeer geteisterd door aswolken

10 procent 21 doden bij Love Parade in Duisburg

09 procent Formatie kabinet/Verkiezingen

05 procent Aardbeving Haïti

05 procent Rechtszaak tegen Wilders

04 procent Damschreeuwer bij Dodenherdenking

02 procent Arrestatie van Joran van der Sloot

01 procent Misbruik katholieke kerk

01 procent Overstroming Pakistan

01 procent Burgemeester van Zaltbommel die overvallers wil aanpakken

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?