Terug naar overzicht

Jonge mannen minder hoogopgeleid

Mannen lager opgeleid

Van de mannen tussen de 26 en 40 jaar oud heeft bijna twintig procent een lagere opleiding dan hun ouders, zo blijkt uit onderzoek. In de generaties daarvoor schommelde dat percentage rond de tien procent. Gemiddeld gezien worden we met z’n allen gelukkig wel slimmer. Van de mannen die tussen 1970 en 1984 zijn geboren, heeft 38 procent een HBO- of WO-opleiding gevolgd. Bij de vrouwen is dat 35 procent.

‘Plafond bereikt’

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat er een einde is gekomen aan de verticale mobiliteit. Generaties lang kwamen kinderen hoger op de maatschappelijke ladder uit dan hun ouders of voorouders. Dit lijkt anno 2010 niet meer vanzelfsprekend.

‘Het plafond is door de mannen bereikt’, zei onderzoeker Maarten Wolbers woensdag in De Volkskrant. ‘Je kunt op een gegeven moment niet meer stijgen, alleen nog dalen.' Bij vrouwen is nog geen sprake van sociale daling. Die zijn nog bezig met een inhaalslag.

Deze onderzoeksresultaten vormen de basis voor een advies aan het kabinet volgend jaar. [MG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?